Aronija - Voće Budućnosti

Veličina fonta:

A

A

A

Aronija – Voće Budućnosti

AGRO KUTAK

Aronija je dospjela u Europu iz istočnog dijela Sjeverne Amerike.

Aronija - Voće Budućnosti
Aronija – Voće Budućnosti

Navodno su je poznavali tamošnji Indijanci, njene plodove su sušili i upotrebljavali za zimske pogače, te kao hranu i lijek. Kako plodovi aronije dugo vremena ostaju na grmu i ne kvare se, Indijanci su se hranili njime, plodove su sušili i mljeli, te miješali sa životinjskom mašću i osušenim mesom. Sušeni plodovi aronije bili su hrana za zimu, te lijek protiv želučanih i crijevnih tegoba. Osim zrelih plodova, sjevernoamerički Indijanci su kao lijek upotrebljavali i listove i koru aronije. Ljeti su sušili listove i koru, pripremali su čaj, koji su koristili kao sredstvo za zaustavljanje krvarenja iz rana.

U Europi je aronija privukla pažnju zbog svoje ljepote, jer su njeni bijeli cvjetovi jedni od najljepših cvjetova grmolikih biljaka. 1972. godine crnoplodna aronija je primila nagradu Kraljevskog vrtlarskog udruženja u Engleskoj.

Učinak Aronije na Zdravlje

Plodovi aronije navodno pomažu i kod dječjih bolesti, bolesti jetre i žuči, upala želuca, alergija, kožnih bolesti, a ublažavaju i posljedice zračenja.

Osim toga, od njih se proizvode i lijekovi za sniženje krvnog tlaka.

Aronija je odlična za pomoć pri tegobama izazvanim:

 • slabokrvnosti,
 • tlakom,
 • probavnim tegobama,
 • migrenama,
 • povišenim šećerom.

Također plod ove voćke, zbog svojih antioksidativnih svojstava, je odličan za ublažavanje stresa i sindroma kroničnog umora. Zanimljiv je podatak da su nakon černobilske nesreće ishranom plodovima aronije ublažavali probleme izazvane zračenjem. Nadalje, plodovi aronije prerađuju se kao sušeno voće koje je bogato aktivnim tvarima vitamina P.

O bogatoj vrijednosti vitamina, minerala, aromatično i biološko aktivnih tvari koje ima aronija, je mnogo toga napisanoga.

Skoro za pola abecede vitamina (A,C,P, iz skupine B-B9, B6, B2, vitamin E i betakaroteni, antocijani-boje, tanini i čreslovina) je u plodu aronije, zajedno sa kalijem, kalcijem, željezom, manganom, molibdenom, jodom i fosforom.

Aronija – Voće Budućnosti Uzgoj


Aronija ima vrlo male zahtjeve u pogledu mjesta uzgoja i klime, tako da se može uspjevati u vrlo različitim klimatskim područjima.

Aronija - Voće Budućnosti
Aronija – Voće Budućnosti

Ali ipak uzimajući u obzir da je aronija porijeklom iz područja s utjecajem atlantske klime bolje uspijeva na staništu s višom vlažnošću tla i zraka. Optimalna količina oborina 1000 – 1200 mm godišnje. Aronija dobro uspijeva čak i na tlima s visokom razinom podzemne vode, gdje druge vrste voća, poput jabuka i višanja, ne uspijevaju. Aronija i dosta dobro uspijeva kad se uzgaja na kamenom tlu, s malo zemlje. Pri sadnji aronije treba izbjegavati ekstremno suha pješčana tla te zbijena tla vlažna.

Mraz gotovo uopće ne može naškoditi stabljici i cvijetu aronije.

Ozbiljna oštećenja od smrzavanja mogu se očekivati tek pri temperaturama od -23°C početkom zime i na -30°C sredinom zime. Kritična temperaturna granica tla iznosi -11°C.

Sadnja Aronije

 1. Označite mjesto sadnje (razmak između sadnica u redu neka bude 1,5 do 2 m)
 2. Iskopajte jamu dubine i promjera 50 cm
 3. 1/3 izvađenog tla dodajte 1/3 stajskog gnoja i 1/3 humusa, te takvu mjesavinu natisnite oko sadnice i dobro zalijte.

Iskustva i prijedlozi oko sadnje aronije

Kao prvo možete sa dvije letvice povezane kanapom na dužinu koliko hoćete da Vam bude razmak između sadnica prenositi ih i obilježavati sprejom.

Razmak između redova zavisi od toga kako mislite brati plantažu tj. da li će biti ručno ili mašinsko branje. Ako je mašinsko branje onda zavisi od mašine pa može biti 3 ili 4 metra, a ukoliko se radi o ručnom branju onda može bit i manji. Iskopajte jamu 50 cm, a i to zavisi od same sadnice i veličine korijena nekad može i manje. U jamu stavite 1/3 humusa i pokrijte korijen sadnice da stajsko gnojivo i zemlja koju smo izvadili pomiješana ne dotiče korijen sadnice. Mješavinu stajskog gnojiva i izvađenog zemljišta natisnite oko sadnice do prvih grančica i dobro zalijte.

Aronija – Voće Budućnosti

Berba i Prerada Aronije

Plodovi dozrijevaju od početka do sredine augusta.

Budući da svi plodovi najčešće dozrijevaju u isto vrijeme, potrebna je samo jedna berba. Kako plodovi ne bi prezreli i počeli otpadati, berbu treba obaviti brzo odmah nakon početka zriobe. Neke bobice ipak mogu dozrjeti prije ostalih.

Berba može biti ručna ili strojna.

Kod ručnog branja plodovi se otkidaju palcem, pri čemu se može ubrati do 12 kg na sat. Na većim plantažama uobičajena je strojna berba, a učinak radnog stroja se kreće od 3 do 4 sata za hektar. Plodovi su joj bobice koje su u svježem stanju gorkog okusa, ali se često koriste u pripremi vina, džema, čaja, sirupa, kompota, likera, itd. Također se koriste kao začin i boja u pićima i jogurtima.

Svakako je sok odnosno čaj od aronije vrlo ljekovit i okrepljujući napitak, koji se preporuča piti i starijima kao i mlađim osobama. Nema popratnih efekata, u svakom slučaju povoljno djeluje na imunološki sustav, na otpornost organizma te poboljšavanje krvne slike.

Osim soka i čaja se mogu iz ovih dragocjenih plodova pripremati ukusne marmelade, kompoti, voćne kaše, želeji, sirupi, sokovi i razne voćne slastice, a kod miješanja sa drugim voćem ostvarujemo bogatu aromu i lijepu tamnu boju. Zreli, slatkasto kiselkasti i pomalo trpki plodovi aronije mogu se jesti svježi bez ograničenja, kuhani, pečeni ili osušeni, a mogu se i zamrznuti za kasniju upotrebu. Od plodova aronije mogu se pripremati osvježavajući voćni napici, rakija, liker, ocat, ili vino. Tanini koji se nalaze u tamnocrvenom soku zrelih plodova daju bezalkoholnim i alkoholnim pripravcima bistru i svijetlu boju, i mogu se miješati.

Plodovi aronije se mogu upotrijebiti kao prirodna boja za žigove na mesu u proizvodnji sokova i u proizvodnji pekarsko slastičarskih proizvoda.

Aronija – Voće Budućnosti

Cijena Sadnica Aronije

Cijena dvogodišnjih sadnica dobijenih iz sjemena sa izuzetno dobrom vegetatitvnom razvijenošću:
 • 1-10 komada – 6,00KM
 • 10-100 komada – 5,40KM
 • 200-500 komada – 4,50KM
 • 100-200 komada – 4,80KM
 • 500-1000 komada – 4,20KM

Izvor: aronija-bh

Podijeli na društvenim mrežama: