Bamija – Čarobna Biljka iz Božijeg Vrta

Veličina fonta:

A

A

A

Bamija – Čarobna Biljka iz Božijeg Vrta

AGRO KUTAK

Bamija, biljka o kojoj govorimo samo za vrijeme ramazanskih i bajramskih dana. Kod nas se obično koristi za pripremanje obroka od mesa za vrijeme iftara. Međutim bamija je mnogo više.

Uzgoj bamije
Uzgoj bamije

Savjeti za uzgoj bamije od najvećeg uzgajivača ove biljke, Džemala Đonlića iz Brčkog.

Šta je ustvari bamija?

Bamija je jednogodišnja biljka. Sasvim mladi plodovi 1-2 dana nakon cvatnje i oplodnje koriste se kao povrće na različite načine, a najviše kuhani ili pirjani. Glavni korijen je dubok, a postrano se razvija u površinskom sloju tla. Stabljika je u početku zeljasta, a kasnije odrveni i može biti visoka 60 cm do 2 m. Listovi su spiralno raspoređeni, okrugli ili ovalni, trokrpasti ili peterokrpasti. Dvospolni cvjetovi (bijeli ili žuti s tamnocrvenom ili ljubičastom pjegicom) nalaze se u pazušcima listova. Plod je tobolac na kratkoj stapci. Također, može da se niže na koncu i suši.

Bamija - Čarobna Biljka iz Božijeg Vrta

Bamija – Čarobna Biljka iz Božijeg Vrta

Osušena bamija se dodaje kao dodatak kuhanim jelima. Radi njenog izuzetno lijepog cvijeta mnogi je koriste kao ukrasnu biljku.
Bamija se može konzervirati sušenjem, zamrzavanjem, sterilizacijom i mariniranjem. U prehrambenoj industriji sasušena se koristi kao prirodni emulgator, a djeluje i kao antioksidans. Smanjuje kristalizaciju šećera, što se koristi u konditorskoj industriji.

Zrelo sjeme u nekim zemljama Azije i Afrike prži se kao nadomjestak kafi.

Za bamiju se zna više već od 30 godina. Sadi se početkom maja, ili krajem aprila. Dosta truda treba uložiti za ugoj bamije.

Ne može se saditi u svim dijelovima BiH, već samo gdje klimatski uslovi dozvoljaju jer je dosta osjetljiva, ne podnosi hladnoću.

Bamija se sije kada prođe opasnost od proljetnih mrazeva, a kada tlo na 5 cm dubine postigne temperaturu višu od 15 °C. Sije se na otvorenom, uz međuredni razmak 60 – 100 cm i razmak u redu 20 – 30 cm, na dubinu 2 – 3 cm. Prije sjetve korisno je sjeme namočiti kroz 24 sata u toplu vodu (oko 30 °C), što će omekšati sjemensku ljusku.

Bamija - Čarobna Biljka iz Božijeg Vrta
Bamija – Čarobna Biljka iz Božijeg Vrta

Cvatnja počinje 6 – 8 nedjelja nakon sjetve, a ubrzo nakon toga i berba.

Postoji oko 21 sorta bamije, a gospodin Džemal Đonlić uzgaja jednu, zvana „Sultanija“, neko je zove „Orka“. Sjetva se obavlja u maju ako klimatski uslovi dozvoljavaju.
Od bamije u Bosni i Hercegovini pravi tradicionalno jelo Begova čorba.
Na području Brčko Distrikta proizvodnjom se bavi trećina stanovništva, od tog proizvoda priušte sebi osnovne potrebe za preživjeti.


Izvor: Agroportal.ba

Podijeli na društvenim mrežama: