Plastenik

Veličina fonta:

A

A

A

Kako se radi dezinfekcija plastenika i zemlje unutar plastenika?

Pitanje za agronoma:

Kako se radi dezinfekcija plastenika i zemlje unutar plastenika?

Odgovor:

Ozbiljno bavljenje poljoprivrednom proizvodnjom podrazumjeva provođenje svih mjera koje će omogućiti postizanje visokih i kvalitetnih prinosa. 

Dugogodišnje bavljenje plasteničkom proizvodnjom i uzgojem istih kultura često dovodi do akumuliranja štetnih organizama u zemljištu. U tom slučaju, neophodno je provođenje nekih od mjera koje će da riješe nastali problem.

U osnovi se razlikuju dva tipa mjera i to mehaničke i hemijske. Mehaničke mjere podrazumijevaju uklanjanje svih biljnih ostataka iz plastenika i njihovo uništavanje kako bi se mogućnost budućih zaraza svela na minimum. 

Kada su u pitanju hemijske mjere to se prije svega odnosi na dezinfekciju i fumigaciju prostora. Dezinfekcija podrazumjeva tretiranje nekim od sredstava, najčešće proizvodima na bazi hlora (npr. Supra Dioxi). Sredstvima na bazi hlora vrši se tretiranje konstrukcije i folije, dok se na zemljištu unutar plastenika najčešće provodi proces fumigacije.

Od fumiganata se najčešće koristi Basamid granulat (aktivna materija 97% Dazomet). Primjena ovog preparata je dopuštena jednom svake tri godine. Ne preporučuje se primjena kod visokih temperatura jer dolazi do prebrzog oslobađanja plina. Preporučeni temperaturni interval za provođenje mjera fumigacije je 10-15 °C. Fumigacija djeluje na patogene, insekte, nematode i korove. Navedeno sredstvo se primjenjuje u količini 30-60 gr/m2. Granule ovog preparata u kontaktu sa vlagom prelaze u gasno stanje, te svojom plinovitom fazom suzbijaju sve štetne organizme u tlu.

Nakon inkorporacije fumiganta, zemljište se pokriva plastičnom folijom i takvo ostavlja 7-21 dan, u zavisnosti od vanjskih uslova, prije svega temperature. Nakon završetka navedenog perioda, sklanja se plastična folija te se plastenik otvara da se prozrači. Sjetva je najčešće moguća tri do pet dana nakon skidanja folije. 

Agronom: Lejla Grbo

Pitaj Agronoma – besplatni savjeti od stručne osobe za biljnu proizvodnju: sjetva, sadnja, ishrana, zaštita, podizanje trajnih nasada.

Pitanje pošaljite putem email-a: info@pravilider.ba ili putem naše Facebook stranice Mikrokreditna fondacija LIDER ->>> klikom OVDJE

Podijeli na društvenim mrežama: