Veličina fonta:

A

A

A

Tajna uspješne poslovne priče leži u kvalitetnom biznis planu: Ovako ga trebate napisati

Dobro napisan poslovni plan treba da sadrži detalje o ciljevima vašeg poslovanja, proizvodima ili uslugama i finansijama.

Poslovni plan opisuje finansijske ciljeve vašeg poslovanja i objašnjava kako ćete ih postići u narednih tri do pet godina.

Šta je ustvari biznis/poslovni plan?

Poslovni plan je dokument koji objašnjava čime se vaše preduzeće bavi, kako zarađuje i ko su njegovi klijenti.

Interno, pisanje poslovnog plana trebalo bi vam pomoći da razjasnite svoju viziju i organizirate svoje poslovanje. Eksterno, možete ga podijeliti s potencijalnim zajmodavcima i investitorima kako biste im pokazali da ste na pravom putu.

Poslovni planovi su živi dokumenti; u redu je da se mijenjaju tokom vremena. Startupi mogu često ažurirati svoje poslovne planove dok shvate ko su njihovi kupci i koji proizvodi i usluge im najbolje odgovaraju.

Zrele kompanije mogu revidirati svoj poslovni plan samo svakih nekoliko godina. Bez obzira na godine vašeg poslovanja, pročistite ovaj dokument prije nego što podnesete zahtjev za poslovni zajam.

Napomena: Izbjegavajte preveliki optimizam ako se prijavljujete za kredit od poslovne banke ili profesionalnu investiciju jer će neko pomno čitati vaš poslovni plan.

Pružanje nerazumnih procjena prodaje može ugroziti vaše šanse za odobrenje.

Evo vodiča “korak po korak” za pisanje poslovnog plana koji će ponuditi snažnu, detaljnu mapu puta za vaše poslovanje: 

1. Napišite sažetak

Ovo je vaša “parcela” za viziju i misiju. Trebalo bi da sadrži izjavu o misiji, kratak opis proizvoda ili usluga koje nudi vaše poslovanje i široki sažetak vaših planova finansijskog rasta. Iako je izvršni sažetak prvo što će vaši investitori pročitati, može biti lakše napisati ga posljednje. Na taj način možete istaći informacije koje ste identifirali dok pišete druge odjeljke koji idu u detalje.

2. Opišite svoju kompaniju

Sljedeći je opis vaše kompanije. Ovo bi trebalo da sadrži osnovne informacije kao što su: Registrovani naziv vašeg preduzeća. Adresa vaše poslovne lokacije. Imena ključnih ljudi u poslu. Obavezno istaknite jedinstvene vještine ili tehničku stručnost među članovima vašeg tima.

Opis vaše kompanije takođe treba da definira vašu poslovnu strukturu – kao što je pojedinačno vlasništvo, partnerstvo ili korporaciju – i da uključuje procenat vlasništva koji svaki vlasnik ima i stepen učešća svakog vlasnika u kompaniji. Na kraju, napišite malo o istoriji vaše kompanije i prirodi vašeg poslovanja sada. Ovo priprema čitaoca da sazna o vašim ciljevima u sljedećem odjeljku.

3. Navedite svoje poslovne ciljeve

Treći dio poslovnog plana je objektivna izjava. Ovaj odeljak navodi šta biste želeli da postignete, kako u bliskoj budućnosti, tako i u narednim godinama. Ako tražite poslovni zajam ili vanjsko ulaganje, možete koristiti ovaj odjeljak da objasnite kako će finansiranje pomoći vašem poslovanju da raste i kako planirate postići te ciljeve rasta.

Ključno je pružiti jasno objašnjenje mogućnosti koje vaše poslovanje predstavlja zajmodavcu. Na primjer, ako vaše poslovanje lansira drugu liniju proizvoda, možete objasniti kako će zajam pomoći vašoj kompaniji da lansira taj novi proizvod i koliko mislite da će se prodaja povećati u sljedeće tri godine kao rezultat toga.

4. Opišite svoje proizvode i usluge

U ovom odjeljku detaljno opišite proizvode ili usluge koje nudite ili planirate ponuditi.

Trebali biste uključiti sljedeće:

  • Objašnjenje kako vaš proizvod ili usluga funkcionira.
  • Model cijenu za vaš proizvod ili uslugu.
  • Tipične kupce koje opslužujete.
  • Vaš lanac nabavke i strategiju ispunjenja narudžbi.

Također možete razgovarati o postojećim ili onim na čekanju zaštitnim znakovima i patentima povezanim s vašim proizvodom ili uslugom.

5. Napravite istraživanje tržišta

Zajmodavci i investitori će želeti da znaju šta vaš proizvod izdvaja od konkurencije. U odjeljku za analizu tržišta objasnite ko su vaši konkurenti.

Razgovarajte o tome šta rade dobro i pokažite šta vi možete učiniti bolje. Ako opslužujete drugačije ili nedovoljno usluženo tržište, objasnite to.

6. Navedite svoj marketinški i prodajni plan

Ovdje se možete pozabaviti načinom na koji planirate uvjeriti kupce da kupe vaše proizvode ili usluge ili kako ćete razviti lojalnost kupaca koja će dovesti do ponovnog poslovanja.

Uključite detalje o vašim prodajnim i distribucijskim strategijama, uključujući troškove vezane za prodaju svakog proizvoda.

7. Izvršite poslovnu finansijsku analizu

Ako ste startup, možda još nemate mnogo informacija o vašim poslovnim finansijama. Međutim, ako imate postojeće poslovanje, htjet ćete uključiti izvještaje o prihodima ili dobiti i gubicima, bilans stanja koji navodi vašu imovinu i dugove i izvještaj o novčanim tokovima koji pokazuje kako gotovina ulazi i izlazi iz kompanija.

Računovodstveni softver će možda moći generirati ove izvještaje za vas. Također vam može pomoći da izračunate metriku kao što su: Neto profitna marža: postotak prihoda koji zadržavate kao neto prihod.

Trenutni omjer: mjerenje vaše likvidnosti i sposobnosti da otplatite dugove. Koeficijent obrta potraživanja: mjera koliko često godišnje naplaćujete potraživanja. Ovo je sjajno mjesto za uključivanje grafikona i grafikona koji onima koji čitaju vaš plan olakšavaju razumijevanje finansijskog zdravlja vašeg poslovanja.

8. Napravite finansijske projekcije

Ovo je kritičan dio vašeg poslovnog plana ako tražite finansiranje ili investitore. On opisuje kako će vaše poslovanje ostvariti dovoljno profita za otplatu kredita ili kako ćete zaraditi pristojan povrat za investitore.

Ovdje ćete navesti mjesečnu ili kvartalnu prodaju, troškove i procjenu profita vašeg poslovanja tokom najmanje trogodišnjeg perioda – s budućim brojevima pod pretpostavkom da ste dobili novi kredit. Preciznost je ključna, stoga pažljivo analizirajte svoje prošle finansijske izvještaje prije nego što date projekcije.

Vaši ciljevi mogu biti agresivni, ali bi trebali biti i realni.

9. Opišite kako vaša kompanija posluje

Prije kraja vašeg poslovnog plana, rezimirajte kako je vaše poslovanje strukturirano i ocrtajte odgovornosti svakog tima.

Ovo će pomoći vašim čitaocima da shvate ko obavlja svaku od funkcija koje ste opisali gore – izradu i prodaju vaših proizvoda ili usluga – i koliko košta svaka od tih funkcija.

Ako neko od vaših zaposlenika ima izuzetne vještine, možda ćete htjeti uključiti njihov CV kako biste objasnili konkurentsku prednost koju vam takvi uposlenici daju. 

10.Stavite sve dodatne informacije u prilog

Na kraju, priložite sve prateće informacije ili dodatne materijale koje ne biste mogli uklopiti negdje drugdje. To može uključivati: Licence i dozvole. Patente. Iznajmljivanje opreme.

Ugovore. Izvode iz banke. Detalje vaše lične i poslovne kreditne istorije, ako tražite finansiranje.

Ako je dodatak prevelik, možda biste trebali razmisliti o dodavanju tabele sadržaja na početku ovog odjeljka.

Izvor: Akta.ba

Podijeli na društvenim mrežama: