Veličina fonta:

A

A

A

Organizacija proizvodnje – put ka ekonomskoj koristi plasteničke proizvodnje

Pored odabira i njege materijala i elemenata plasteničke proizvodnje, organizacija prostora unutar plastenika je ključna ukoliko se žele proizvesti visoki prinosi a samim tim i pozitivni ekonomski rezultati. Pri tome, proizvođač treba da obrati pažnju na sljedeće korake:

  • Pravilna kultivacija zemljišta sa đubrenjem prvi je korak prilikom organizacije određene proizvodnje. Tom prilikom važno je imati rezultate analize zemljišta i na osnovu toga planirati obradu zemljišta i startno đubrenje. Različiti tipovi zemljišta trebaju i različit stepen obrade odnosno đubrenja.
  • Odabir vrste i sortimenta biljaka predstavlja jedan od ključnih elemenata uspješne proizvodnje. U ovisnosti od nekoliko faktora potrebno je odabrati i vrstu/sortiment biljaka. Neki od faktora su: klimatsko područje, tradicija uzgoja, prilagođenost biljaka, preferencije proizvođača, filozofija poslovanja proizvođača i sl.
  • Ispravan i blagovremen raspored kultura tokom cijele sezone uzgoja. Ovo se prije svega odnosi na odabir i raspored kultura za proljetno-ljetnu proizvodnju (paprika, paradajz, krastavac i sl.) kao i odabir kultura za jesenjo-zimsku proizvodnju (luk, salata i sl.). Jedino ovakav pristup organizovanju proizvodnje čini proizvodni prostor maksimalno iskorištenim što u konačnici daje i maksimalne ekonomske rezultate.
  • Pravilna njega biljaka predstavljena je kroz agrotehničke mjere koje je potrebno provoditi tokom cijelog ciklusa proizvodnje. Ovdje se prvenstveno misli na formiranje uzgojnih oblika biljaka, plan ishrane i zaštite biljaka.
  • Čišćenje i priprema plastenika zatvara jedan ciklus proizvodnje. Nakon proizvodne sezone radnu površinu je potrebno detaljno očistiti od svih žetvenih ostataka i dezinfikovati. Na ovaj način spriječava se prenos bolesti i štetočina a samim tim i unaprijeđuje proizvodnja.

Tekst pripremila: Agronom, LEJLA GRBO

Iz MKF “Lider” kažu da nude rješenje za sve izazove i potrebe poljoprivrede, bilo da je riječ o proizvodnji ili uslugama u ovom sektoru. Potvrđuju nam da se i oni oslanjaju na dugoročnu saradnju zasnovanu na obostranom povjerenju i partnerskom odnosu.

Nudimo pakete finansijskih i besplatnih, nefinansijskih usluga prilagođen potrebama i interesima poljoprivrednika tokom cjelokupnog trajanja saradnje. Finansijski ih podržavamo u nabavci opreme i poljoprivrednih mašina, izgradnji ili adaptaciji objekata, nabavci stoke i peradi, sjemenskog/sadnog materijala, đubriva i stočne hrane te ostalih investicija vezanih za poljoprivredu ili kombinaciji navedenih namjena“, navode iz ove fondacije.

U paketu nefinansijskih usluga su savjetovanje, edukacija, asistencija, promocija, uvezivanje, razmjena iskustava i razvoj ideja. Također, razvili su i platformu za male privrednike Pravi lider, koja poljoprivrednicima omogućava besplatno oglašavanje proizvoda i usluga, pristup edukacijama, uspostavljanje novih partnerstava  i pristup informacijama o svim aktuelnim sadržajima vezano za njihov biznis.

Podijeli na društvenim mrežama: