Veličina fonta:

A

A

A

Prednosti i nedostaci obrta

Razmišljate da pokrenete obrt?

Evo pregleda nedostataka i prednosti poslovanja unutar obrta.

Prednosti obrta su:

1. Relativno manji troškovi i jednostavniji postupak registracije poslovanja u odnosu na DOO (naročito u FBiH), pri čemu se troškovi registracije ne povećavaju sa brojem djelatnosti koje obrt obavlja.

2. Troškovi knjigovodstva su značajno niži u odnosu na DOO, jer obrtnik knjige može samostalno voditi.

3. Oporezuju se isključivo prihodi naplaćeni od kupca, a kada ste PDV obveznik, PDV se obračunava i uplaćuje po naplati.

4. Ako ste već u radnom odnosu, obrt možete registrovati kao dodatnu ili dopunsku djelatnost, što u praksi (za dopunsku djelatnost, do 20h sedmično) znači da možete raditi, a niste obavezni uplaćivati doprinose za sebe.

5. Osobe u penziji mogu dopunsku djelatnost obavljati bez vremenskog ograničenja i stavljanja penzije u stanje mirovanja. Na žalost, odredba je ograničena na osobe koje su otišle u penziju sa 65 godina starosti ili 40 godina radnog staža.

6. Novac sa računa možete podići i pravdati kao materijalne troškove. Troškove morate pravdati računima.

7. Nije nužno potreban poslovni prostor – obrt se može otvoriti kao kućna radinost, te se može obavljati u stambenim prostorijama i izvan poslovnih i stambenih prostorija.

8. Obrt se mnogo lakše zatvara u odnosu na DOO, uz uslov da sve obaveze moraju biti izmirene prije zatvaranja. Postoji mogućnost i privremene obustave rada, čime se obrt može i privremeno zatvoriti.

Nedostaci obrta su:

1. U FBiH obrtnik nema pravo na uvoz i izvoz – obrtnik repromaterijal ili robu mora uvoziti i izvoziti prekoposrednika, što iste čini skupljim. Mogućnosti zvoza je bila definisana Prijedlogom zakona o obrtima i srodnim djelatnostima, ali on nakon usvajanja u Predstavničkom domu u septembru 2019. godine, nažalost, nije dobio dovoljnu podršku u Domu naroda Parlamenta FBiH u februaru 2020. godine.

2. Za poslovanje poduzetnik odgovara svom ličnom imovinom, što znači da mora paziti na poslovanje i biti odgovoran u planiranju poslovanja i zaliha novca za izmirenje obaveza obrta.

3. Paušalni porez se plaća svaki mjesec, što je otežavajuća okolnost za osobe koje nemaju redovne prihode i ne mogu planirati priliv prihoda.

Saznate više na linku osfbih.org.ba

Podijeli na društvenim mrežama: