Priprema zemljišta za Zimu

Veličina fonta:

A

A

A

Priprema Zemljišta za Zimu

AGRO KUTAK

Priprema Zemljišta za Zimu u Polju

Poslije jesenje sjetve slobodno zemljište treba poorati duboko i đubriti stajnjakom i mineralnim đubrivima. Brazda ostaje otvorena, da bi bolje izmrzla tokom zime i prikupila zimsku vlagu. Na njivama na kojima su požnjeveni kasni usjevi ( pa i oni raniji), ako se neće zasijavati ozimi usjevi nego jari, takođe treba obaviti duboko zimsko oranje. Ore se duboko oko 25 do 30 centimetara.

Po pravilu, u jesen se ore za sve usjeve koji će se sijati u proljeće, osim na nagibima i naplavnim terenima, gdje ima opasnosti od erozije tokom zime.

Treba pregledati ozime usjeve i eventualno ih tretirati fungicidima i herbicidima. Skladišta se obavezno pregledaju. Dobro je pregledati lucerišta, a i druge zasijane površine, kako bi se na vrijeme utvrdilo prisustvo miševa i voluharica, pa ukoliko se utvrdi da je njihova populacija brojna, uraditi nešto na njihovom suzbijanju, jer štete koje mogu da nanesu znaju biti ogromne. Kompletna aparatura za zaštitu bilja se sređuje. Detaljno se pere, podmazuje i sprema na odgovarajuća mjesta. Dotrajale dijelove aparature treba promijeniti. Krajem mjeseca traktor i druge priključne mašine treba temeljito pregledati i zaštiti od korozije. Ne smije se dozvoliti da poljoprivredna mehanizacija ostane nezaštićena na propisan način u zimskom periodu, u protivnom skratićete joj vijek trajanja.


Priprema Zemljišta za Zimu u Povrtnjaku

U povrtnjaku berba kupusa, sjetva i sadnja

Priprema Zemljišta za Zimu u Povrtnjaku
Priprema Zemljišta za Zimu u Povrtnjaku

U novembru se beru kasne kupisnjače:

  • kupus pozni,
  • kelj pupčar,
  • kelj i vade praziluk,
  • zimska rotkva,
  • cvekla,
  • špinat,
  • rotkvica,
  • person,
  • paštrnjak,
  • mrkva.
Preostalo povrće sprema se za dugotrajno čuvanje.

Predzimska sjetva obavlja se tokom novembra ili još bolje, početkom decembra. Tako se sije mrkva koja nikne tek u proljeće, i ranije pristiže od one sijane u februaru i martu. Sadnja arpadžika za mladi luk obavlja se tokom ovog mjeseca.

Priprema Zemljišta za Zimu u Voćnjaku i Vinogradu

Podižu se voćnjaci, matičnjaci vegetativnih podloga i obavlja sadnja podloga u rastilu.

Priprema Zemljišta za Zimu u Voćnjaku i Vinogradu
Priprema Zemljišta za Zimu u Voćnjaku i Vinogradu


Zaštita od zečeva

U novembru se vade, klasiraju, trape ili isporučuju vegetacione i generativne podloge i sadnice voćaka. Podižu se voćnjaci, matičnjaci vegetativnih podloga i obavlja sadnja podloga u rastilu. Popunjavaju se prazna mjesta u voćnjaku. Nastavljaju se đubrenjei osnovna obrada u zasadu. Izvodi se plavo prskanje breskve i kajsije, a mlade voćke štite od glodara.

Zaštita od zečeva zaslužuje posebnu pažnju.

Iskusni voćari tvrde da je najefikasnija ograda od pletene žice ili uvijanje mladih stabala. Od miševa zatrovanih mamcima treba da se zaštite i utrapljene sadnice. U vinogradu se rasturaju stajnjak i mineralna đubriva. U toku je jesenja duboka obrada zemljišta između redova i u redu. Vinogradi se režu na zrelo. Čokoti se zagrću.

Priprema Zemljišta za Zimu u Vrtu i Okućnici

Ako se želi u vrtu u proljeće podići novi travnjak, u novembru treba pripremiti zemljište.

Pripreme za travnjak

Lukovice i gladiole, izvađene prošlog mjeseca, potpuno treba osušiti, a zatim samo zdrave i neoštećene ostaviti na suho mjesto, zaštićeno od izmrzavanja. Ako će prezimiti u zemlji, lukovice narcisa, lala i zumbula pokriti da ne izumiru. Ako se želi u vrtu u proljeće podići novi travnjak, u novembru treba pripremiti zemljište. Čim otpadnu listovi, okopati ukrasno grmlje, a krajem mjeseca može se i orezati. Osjetljive biljke omotati slamom ili jalovim grančicama da budu zaštićene od hladnoće.

Novembar je najpogodniji za sadnju i presađivanje ukrasnog drveća i grmlja.


Izvor: AgroPlaneta

Podijeli na društvenim mrežama: