Veličina fonta:

A

A

A

Tehnike sadnje

Nakon odabira adekvatnog položaja za sadnju kao i kvalitetnog sadnog materijala pristupa se kopanju rupa i sadnji sadnica.

Na prethodno pripremljenom zemljištu kopaju se rupe dimenzija 60x60cm dubine 40-60 cm (obično su to dva ašova- 60cm). Kopanje se vrši na način da se prvi ašov kvalitetnijeg zemljišta stavlja na jednu stranu a drugi ašov zemljišta iz dubljih slojeva tla na drugu stranu rupe. Potom se u rupe vraća manja količina slabije kvalitetnog zemljišta, jedna lopata stajnjaka i manja količina mineralnog đubriva a zatim se vraća preostali dio slabije kvalitetnog zemljišta.

Ovaj postupak se provodi sa ciljem da stajsko đubrivo ne dolazi u direktni kontakt sa sadnicom, jer u suprotnom usljed oslobađanja toplote iz stajnjaka može doći do oštećenja korijena sadnog materijala. Sadnice koje su prethodno stavljene u rastvor stajnjaka i zemlje uzimaju se i stavljaju u tako pripremljenu rupu vodeći računa da je kalem mjesto 15-20 cm iznad nivoa zemlje. Nakon toga, vraća se iskopani ašov gornjeg sloja zemljišta, raspoređuje oko sadnice i zbija nogama.

Nakon što su sadnice posađene pristupa se zalijevanju svake sadnice većom količinom vode kako bi se istisnuli vazdušni đepovi oko korijena, koji u suprotnom mogu dovesti do stradanja sadnica. Razmak sadnje kod krošnjastih vrsta unutar reda uveliko zavisi od bioloških karakteristika sorte, odnosno njene bujnosti prvenstveno.

S tim u vezi razmak unutar reda se najčešće kreće od 2-4m za jabučasto i koštićavo voće dok je međuredno rastojanje uveliko određeno tipom mehanizacije koja se koristi za kultivisanje međurednog prostora. U praksi za ove vrste voća najčešći međuredni razmak je 3-4m. Kada je u pitanju jezgrasto voće (orah, lijeska i sl.) razmak sadnje je puno veći.

Tako npr. za visokobujne sorte oraha razmak unutar reda je 6-8m a međuredno rastojanje je 8-10m. Lijeska se sadi na unutarredni razmak 3-4m i međuredno rastojanje od 5-6m. Kod većine sadnog materijala nakon sadnje je potrebno izvršiti prikraćivanje sadnica na način da prve skeletne grane počinju iznad metar visine od površine zemljišta, odnosno da buduće deblo bude minimalno jedan metar visine do prvih grana.

Ovaj zahvat se provodi sa ciljem oblikovanja buduće krošnje kao i iskorištavanja prirodnog potencijala biljaka za davanje visokog i kvalitetnog uroda tokom eksploatacije. Adekvatno održavanje voćnjaka, koje podrazumjeva prihranjivanje, navodnjavanje kao i rezidbu koja je neizostavna zasigurno će dati pozitivne ekonomske rezultate tokom dužeg perioda iskorištavanja zasada.

Tekst pripremila: Agronom, LEJLA GRBO

Iz MKF “Lider” kažu da nude rješenje za sve izazove i potrebe poljoprivrede, bilo da je riječ o proizvodnji ili uslugama u ovom sektoru. Potvrđuju nam da se i oni oslanjaju na dugoročnu saradnju zasnovanu na obostranom povjerenju i partnerskom odnosu.

Nudimo pakete finansijskih i besplatnih, nefinansijskih usluga prilagođen potrebama i interesima poljoprivrednika tokom cjelokupnog trajanja saradnje. Finansijski ih podržavamo u nabavci opreme i poljoprivrednih mašina, izgradnji ili adaptaciji objekata, nabavci stoke i peradi, sjemenskog/sadnog materijala, đubriva i stočne hrane te ostalih investicija vezanih za poljoprivredu ili kombinaciji navedenih namjena“, navode iz ove fondacije.

U paketu nefinansijskih usluga su savjetovanje, edukacija, asistencija, promocija, uvezivanje, razmjena iskustava i razvoj ideja. Također, razvili su i platformu za male privrednike Pravi lider, koja poljoprivrednicima omogućava besplatno oglašavanje proizvoda i usluga, pristup edukacijama, uspostavljanje novih partnerstava  i pristup informacijama o svim aktuelnim sadržajima vezano za njihov biznis.

Podijeli na društvenim mrežama: