Aronija-uzgoj

Veličina fonta:

A

A

A

Kad se aronija može orezivati u kojoj godini i kad je najbolje?

Poštovani,

Što se tiče aronije, ona formira veliki broj izdanaka koje treba svake godine zamijenjivati novim i najboljim izdancima. Nakon sadnje pa do stupanja u rod svake godine ostavljaju se 4-5 izdanaka za formiranje žbuna.

Biraju se najrazvijeniji i pravilno respoređeni izdanci u prostoru. Ostavljeni izdanci se ne prekraćuju već se slobodno razvijaju. Ostali izdanci uklanjaju se do osnove.U četvrtoj godini obavlja se rezidba za rod. Ostavlja se isti jednak broj izdanaka jednogodišnjih, dvogodišnjih,trogodišnjih i tako do šest godina.

Sedmogodišnji i stariji vade se do osnove i stalno se vrši zamijena mlađim izdancima. Pravilno razvijen žbun treba da ima 25-30 izdanaka, starosti od jedne do šest godina, a ovakva rezidba primijenjuje se do 10. godine, kada treba primijeniti rezidbu za podmlađivanje, koja podrazumijeva prevođenje starihi zdanaka na mlađe na isti način kao kod formiranja žbuna u prvim godinama podizanja zasada.Podmlađivanje žbuna vrši se 3-4 godine i opet se nastavlja rezidba na rod.

Prekraćivanje izdanaka ne treba vršiti jedino ako su prebujni, već ih treba pincirati i iz bočnih pupoljaka izazvati razvoj bočnih ljetorasta. Ona može redovno da plodonosi i obilno 30 godina pod uslovom da se redovno primijenjuju agrotehničke i pomotehničke mjere.

Ona može da se gaji i kao stablo. Od izdanaka koji se formiraju ostavlja se samo jedan i rezidbom se formira kruna. Visina stabla sa krunom može da dostigne visinu i preko 3 m. Formiranje stabla sa krunom može da se primijeni u dekorativne svrhe, inače u proizvodnim zasadima se ne preporučuje .

Rezidba aronije obavlja se u februaru.

S poštovanjem: Bekir Dolić, bacc.agr.

Podijeli na društvenim mrežama: