Plastenici

Veličina fonta:

A

A

A

Smjena kultura u plasteničkoj proizvodnji

Smjena kultura kao imperativ u plasteničkoj proizvodnji

Pod uticajem povoljnih uslova za rast i razvoj biljaka u plasteničkoj proizvodnji omogućena je češća smjena kultura u odnosu na druge proizvodnje. Ovo proizvodi mnogostruke pozitivne efekte počevši od veće obrtnosti kultura pa da blagovremenog obogaćivanja zemljišta različitim nutritijentima koji pospješuju rast i razvoj biljaka. U kontinentalnim uslovima, koji su karakteristični za šire područje naše zemlje, tokom ljetnih mjeseci najčešće se uzgajaju paradajz, paprika, kratavice i patlidžan. Vrlo često u praksi, poljoprivredni proizvođači uz zagrijavanje plastenika uspjevaju pojedine kulture da proizvedu u dva turnusa tokom sezone kakav je vrlo često slučaj sa uzgojem krastavica.

Fotografija 2,3: Uzgoj paradajza i krastavca u zaštićenom prostoru

Osim ljetne sezone, u plastenicima je moguće iskoristiti i zimski period za sadnju nekih kultura koje nemaju prevelike zahtjeve za toplotom, kako što su salata, luk i špinat. Ovim sistemom smjene kultura omogućava se potpuna iskoristivost zaštićenog prostora tokom cijele godine, povećava ekonomska isplativost uzgoja kao i mogućnost daljnjeg širenja plasteničke proizvodnje. Bavljenje plasteničkom proizvodnjom za većinu domaćeg stanovništva predstavlja dodatni izvor prihoda, naročito ako se uz to još ima na umu usitnjenost zemljišnih posjeda i nemogućnost zasnivanja neke veće a samim tim rentabilne proizvodnje na otvorenom. Iz navedenih razloga kao i zbog povoljnih agro-klimatskih uslova, šire područje naše zemlje predstavlja idealno podneblje za bavljenje ovim vidom poljoprivredne proizvodnje.

Tekst pripremila: Agronom, LEJLA GRBO

Iz MKF “Lider” kažu da nude rješenje za sve izazove i potrebe poljoprivrede, bilo da je riječ o proizvodnji ili uslugama u ovom sektoru. Potvrđuju nam da se i oni oslanjaju na dugoročnu saradnju zasnovanu na obostranom povjerenju i partnerskom odnosu.

Nudimo pakete finansijskih i besplatnih, nefinansijskih usluga prilagođen potrebama i interesima poljoprivrednika tokom cjelokupnog trajanja saradnje. Finansijski ih podržavamo u nabavci opreme i poljoprivrednih mašina, izgradnji ili adaptaciji objekata, nabavci stoke i peradi, sjemenskog/sadnog materijala, đubriva i stočne hrane te ostalih investicija vezanih za poljoprivredu ili kombinaciji navedenih namjena“, navode iz ove fondacije.

U paketu nefinansijskih usluga su savjetovanje, edukacija, asistencija, promocija, uvezivanje, razmjena iskustava i razvoj ideja. Također, razvili su i platformu za male privrednike Pravi lider, koja poljoprivrednicima omogućava besplatno oglašavanje proizvoda i usluga, pristup edukacijama, uspostavljanje novih partnerstava  i pristup informacijama o svim aktuelnim sadržajima vezano za njihov biznis.

Podijeli na društvenim mrežama: