Veličina fonta:

A

A

A

Kako se organski zaštiti od bakterijske krastavosti plodova kod paprike?

Poštovana,

Uzgoj paprike je svakako zahtjevan, a jedan od čestih problema je pojava upravo ove destruktivne bolesti. Kao što znate riječ je o Xanthomonas campestris pv. Vesicatoria.  Najšešće se javlja u maju i junu nakon padavina. Da bi se ova bakterija razvila potrebna je visoka vlažnost zraka i temperature između 25 i 30 stepeni.

Prije svega, značajna preventiva je poštovanje plodoreda.

Paprike se ne smiju uzgajati na istom mjestu 3 godine, ako želimo uspješno izbjeći ovu bolest. Ukoliko dodje do zaraze, zaražene biljke se moraju iznositi iz zasada i spaliti.

Alat koji se koristi mora se redovno dezinficirati.

Neki zaražene biljke stavljaju kao dijelove komposta što je jako pogrešno jer na taj način se Xanthomonas može širiti na usjeve gdje se aplicira kompost kao gnojivo.

Što se tiče organskih preparata za zaštitu od ove bakterije preporučujemo biobaktericid „Erwix“. Aplicira se folijarnim prskanjem od fenofaze kada prvi plod dostigne tipičnu veličinu. Kada 9 i više plodova na glavnom stablu dostignu tipičnu veličinu i oblik u količini primjene od 2% uz utrošak vode 30-40 L/dunum.

Također, ovaj ekološki biobaktericid je pogodan kao preventiva protiv bolesti zelenog uvenuća paprike (Verticilium sp.) i žutog uvenuća paprike (Fusarium sp.).

Hvala Vam na povjerenju.

S poštovanjem: Bekir Dolić, bacc.agr.

Partneri Farmer.baLider Mikrokreditna fondacija .

Podijeli na društvenim mrežama: