Veličina fonta:

A

A

A

3 nova pravila za poduzetnike u 2021. godini

Ukoliko planirate pokrenuti biznis krajem 2021. godine ovo su svakako pravila koja će vam pomoći u razvoju, ali i da budete što uspješniji u plasmanu svojih usluga ili proizvoda. Na raspolaganju vam je naša platforma Pravi Lider na kojoj možete besplatno objaviti vaš proizvod ili uslugu, te ponuditi saradnju za potencijalne poslovne partnere. Ukoliko vam budu potrebna sredstva za razvoj biznisa, svakako posjetite našu web stranicu na kojoj možete pronaći posebne ponude za male biznise. 

Zbog posljednjih 18 mjeseci može se razumljivo učiniti kao da je sada užasno vrijeme za pokretanje posla. Ali za neke poduzetnike, koraci za pokretanje biznisa su i dalje isti – samo je došlo do izmjene pravila.

Dvojica profesionalaca za mala preduzeća objašnjavaju kako je COVID-19 prepisao četiri osnovna načela pokretanja biznisa i kako izgleda put do uspjeha za nove poduzetnike 2021.

Napravite poslovni plan

Šta je isto: i dalje morate da napišete poslovni plan, kaže Frank LaMonaca, mentor za mala preduzeća sa SCORE u Westerlyju, Rhode Island. Poslovni plan obično uključuje stvari kao što su koliko će koštati vaš proizvod ili usluga, kako ćete ih plasirati na tržište i koliko ćete morati zaraditi da biste ostvarili rentabilnost.

Šta je sada drugačije: Vaša strategija online i na mrežama mora biti ispred i u središtu. Da li ste spremni da se povežete sa klijentima putem video chata? Koliko je vaša web stranica interaktivna? Znate li kako se plasirati na društvenim mrežama? Proteklih 18 mjeseci dokazalo je koliko su ova pitanja važna za startape danas, navodi LaMonaca.

“Oni koji su preživjeli najbolje imali su vrlo robusne strategije digitalnog marketinga. Imali su online prisustvo koje ih je povezivalo sa svojim klijentima, njihovim klijentima, njihovom kohortom”, kaže on. „Čak i da su bili uslužni… imali su koristi od povezanosti sa svojim klijentima, obavještavajući ih o tome šta se dalje događa i kuda idu.”

Izračunajte šta vam je potrebno za početak

Šta je isto: novim biznisama obično je potrebna gomila gotovine unaprijed za postavljanje, otvaranje vrata i pokrivanje troškova dok povećavaju prodaju. Banke su malo vjerojatan izvor tih startup sredstava, kaže Jerry Herrick, SCORE savjetnik u sjevernoj Kaliforniji. „Banke ne gube vrijeme baveći se nekim ko je godinu dana daleko od zarade“, kaže on. Herrick kaže da će korištenje lične štednje, prijatelja, porodice i drugih izvora kapitala vjerojatnije proizvesti sredstva koja su vam potrebna u početku.

Šta je sada drugačije: Vjerovatno će vam trebati mnogo više novca od onoga što sugeriraju vaše kalkulacije da započnete ovih dana, kaže LaMonaca. On preporučuje da se sada taj iznos udvostruči. „Ako ste razmišljali: ‘Treba mi dovoljno novca za šest mjeseci’, mi kažemo: ‘Ne, ne znaš šta dolazi. I ne znate kada bi moglo biti sljedeće gašenje. Ne znate kako će klijenti reagovati na ono što treba da uradite, da li je to obaveza maski, da li su to uslovi vakcinacije.’ Mislim, to su stvari o kojima morate da razmislite“, kaže on.

“Mislim da je osnovni poslovni plan… isproban i istinit, a to se sigurno ne mijenja u COVID-u”, kaže on. „Mnogi ljudi čak i ne postavljaju to pitanje kada krenu da započnu posao, a to je „Koliko mi novca treba svakog meseca da živim?““, kaže LaMonaka.

Borite se protiv inercije

Šta je isto: da biste pokrenuli posao, morate zapravo pokrenuti posao, kaže Herrick. „Moraš da uskočiš“, kaže on. “Šta si to uradio danas? … Šta ćeš raditi sutra?”

Šta je sada drugačije: Za pokretanje posla već je potrebna hrabrost i tolerancija na rizik; sada će vam možda trebati još više tih stvari.

Za LaMonacu, proteklih 18 mjeseci proteklo je otprilike ovako: „Imao sam ljude koji su zvali i tražili vrijeme koji su preživjeli četiri recesije i osjećali su da je njihov posao otporan na recesiju. A onda su odjednom imali nula prihoda. Ni 20% niže, ni 30% – nula prihoda”, kaže on. “Bili su u šoku. … Morali smo ih nekako izvući iz šoka i reći: ‘OK, hajde da ovo tretiramo kao svaki drugi poslovni izazov. Odmaknimo se i ne paničimo. Hajde da smislimo kako ćeš sačuvati gotovinu i prebroditi ovo.”

Izvor: Nasdaq/adaptirani tekst

Podijeli na društvenim mrežama: