Veličina fonta:

A

A

A

Uzgoj boranije u plastenicima? 

Pitanje za agronoma: 

>>>> Uzgoj boranije u plastenicima?  Koji uslovi odgovaraju ovoj kulturi?

Odgovor:

Poštovani,

Uzimajući u obzir da je boranija biljka koja voli toplotu, njen uzgoj u plastenicima svakim danom poprima sve veću pažnju. Međutim, neophodno je voditi računa o periodu sjetve, budući da su za dobar razvoj i plodonošenje optimalne temperature oko 25° C.

Takođe, adekvatna vlažnost je neizostavan faktor uspješnog uzgoja boranije u plastenicima, te se ne preporučuje njen uzgoj bez prethodne instalacije adekvatnog sistema za navodnjavanje. Trenutno se u praksi primjenjuju tri termina uzgoja boranije u plastenicima budući da ista ima vrlo kratku vegetaciju (oko 80 dana) i mogućnost vraćanja na istu površinu više puta u toku godine.

Prva sadnja se provodi početkom marta, dok prve mahune dospijevaju za berbu već u aprilu, pri čemu berba traje sve do polovine maja. Također, boranija se može saditi i do 15- og maja, pri čemu kao takva dospijeva za berbu krajem juna i traje sve do kraja jula. Sadnja za jesenju proizvodnju se obavlja u avgustu a berba počinje krajem septembra i traje sve do kraja oktobra.

Kao oslonac za biljke se koristi kanap koji se omotava oko konstrukcije objekta. Ovakav sistem vođenja proizvodnje može dati 4-12 tona mahune po hektaru.

Agronom: Lejla Grbo

Pitaj Agronoma – besplatni savjeti od stručne osobe za biljnu proizvodnju: sjetva, sadnja, ishrana, zaštita, podizanje trajnih nasada.

Pitanje pošaljite putem email-a: info@pravilider.ba ili putem naše Facebook stranice Mikrokreditna fondacija LIDER ->>> klikom OVDJE

Podijeli na društvenim mrežama: