BEHAR d.o.o. / EM Probiotik za pčele 0,5L

14.00 BAM

Ovaj proizvod možete naručiti i pozivom na broj:
0038761221470

Podijelite ovu ponudu na svom FB profilu

Opis Ponude

🐝 EM PROBIOTIK ZA PČELE 🐝

Pomaže pri suzbijanju:

🚫 Varoe
🚫 Nozemoze
🚫 Krečnog legla
🚫 Štetnih bakterija
✅ Jača imunitet
✅ Pozitivno utiče na probavni sistem
✅ Povećava broj korisnih mikroorganizama
✅ Povećava produktivnost i daje optimalan prinos meda
✅ Poboljšava kvalitet meda
✅ Vraća zajednicu u svoje idealno prirodno stanje
✅ Smiruje pčele gdje nakon tretiranja (prskanja) nije potrebno primjenjivati dimilicu
✅ Dezinficira košnicu i pribor

🟢 Sredstvo je potpuno prirodno i ne sadrži GMO!

EM Probiotik štiti pčelu od naglih klimatskih promjena sa kojim se sve više susreću. Također ih priprema i štiti tokom zimskih dana kako bi u proljeće mogle da obavljaju svoju funkciju u optimalnom stanju.

EM Probiotik je prirodno rješenje za većinu problema sa kojim se moderno pčelarstvo svakodnevno susreće. Proizvod je sačinjen od prirodnih kultura efektivnih mikroorganizama, koje su zastupljene svuda u prirodi, a iste imaju blagotvorno dejstvo na pčelinji organizam, bez da u bilo kojem obliku negativno utiče na zdravlje živih bića, odnosno okolinu u cjelini. Osnovni sastojci EM probiotika su: voda, melasa šećerne trske, bakterije mliječne kiseline, fototrofne bakterije i kvasci.
EM Probiotik za pčele potiče iz Japana, a dio je originalne EM Technology koju je razvio profesor Teuro Higa na Ryukyus Univerzitetu u Okinawi.

🍯 PRIMJENA:

Pomiješajte 2 do 5% probiotika sa 10L mlake nehlorisane vode, odnosno 200 do 500ml na 10L mlake nehlorisane vode. Smjesu je poželjno pripremiti bar 24h prije primjene. Razlog tome je što se mikroorganizmi aktiviraju i razmnožavaju pomoću toplote. Gotov rastvor može da stoji 4 do 5 dana. Aplicirati ga možete pomoću prskalica.
Za pripremu higijenskih pojilica stavlja se 20ml EM probiotika na 10l mlake vode.

Tokom zimskog perioda, ako pčelama dajete pogaču, možete istu premazati probiotikom i na taj način ih dodatno zaštititi i pripremiti za proljeće.
Ako je i dalje prisutna bolest ili nametnik, dozu povećati na 10 do 15%. U slučaju krečnog legla, pripremiti 20 do 30% probiotika na 10L mlake nehlorisane vode i direktno prskati po zahvaćenim ramovima i okolo kako se bolest ne bi dalje širila.
Nećete pogriješiti ako stavite veću dozu, a omjeri mogu varirati ovisno o stanju i podneblju u kojem se društvo nalazi. Potrebno je pratiti društvo i sami procijeniti da li je potrebno smanjiti ili povećati dozu od preporučene mjere.

🍯 PRIPREMA ŠEĆERNOG SIRUPA:

Prilikom pripreme šećernog sirupa, u preventivne svrhe, koristi se koncentracija od 2,5% (500ml probiotika se stavlja na 20l šećernog sirupa). Međutim, u slučaju loših uslova pčelinjih društava (napad bolesti, iscrpljenost pčelinjih društava usljed obimnih ispaša i sl.) kao i nižih vanjskih temperatura, koncentracija probitika se povečava na 5-10%.
Za poticajnu prihranu pčelinjih društava koristi se EM sirup koji se dobija mješanjem 1l vode i 1kg šećera u koji se dodaje 50ml EM probiotika. U ovom slučaju svakoj pčelinjoj zajednici se dodaje po pola litra pripremljenog EM sirupa i to svaka 3 dana.
Važno je napomenuti da se zbog boljeg djelovanja probiotika, šećerni sirup treba pripremiti najmanje 24 sata ranije. Priprema se obavlja na način da se u prethodno pripremljen zamlaćen šećerni sirup stavlja jedna od gore navedenih koncentracija EM probiotika. Sirup se ostavlja po strani, kako bi se kulture mikroorganizama namnožile u što većem broju i povećala mogućnost njihovog što boljeg djelovanja na pčelinja društva.

🌼 Sredstvo je prirodno i nema karencu! 🌼

EM Probiotik je u skladu sa propisima Evropske komisije za proizvode koji se mogu koristiti u organskoj poljoprivredi i ne zahtjeva dodatnu potvrdu. Uz svaki naš proizvod imamo svu prateću dokumentaciju, certifikate i analize.