Veličina fonta:

A

A

A

Kada se kaleme voćke?

Savjetuje Bekir Dolić, bacc.agr.

Kalemljenje se obavlja od sredine jeseni pa do sredine proljeća. Kod većine voćnih kultura, najuspješnije kalemljenje se postiže na proljeće. Treba paziti na niz koraka da bi kalemljenje bilo uspješno, kao što su:

  • porijeklo podloge
  • porijeklo plemke
  • kondicija podloge
  • kondicija plemke
  • kompaktnost izmedju podloge i plemke
  • temperatura i ostali uslovi tokom kalemljenja
  • tehnika kalemljenja
  • iskustvo i vještina kalemara
  • biljna vrsta koja se kalemi i njene genetske i biološke karakteristike

Ovo je svakako kompleksna tema i mi Vam, imajući u vidu kako je ovo kompleksno, preporučujemo knjigu “Rasadničarstvo”, autorice prof.dr. Semina Hadžiabulić.

U saradnji sa Farmer.ba

Podijeli na društvenim mrežama: