Veličina fonta:

A

A

A

Kako efikasno iskoristiti plastenički prostor?

Proizvodnja povrća u zaštićenom prostoru kreirana je i vođena sa ciljem što efikasnijeg iskorištavanja proizvodne površine. Proizvodnja na otvorenom polju zamjenjena je tzv.“vertikalnim“ uzgojem plodova uz podršku raznih materijala. Tom prilikom poljoprivredni proizvođači u stanju su da na manjoj proizvodnoj površini ostvare veći prinos u kraćem vremenskom periodu.

Budući da su plastenici i materijali koji se koriste prilikom njihove gradnje podložni promjenama i da je njihov rok korištenja vremenski ograničen, od izuzetne je važnosti pravilno odabrati iste i rukovati sa njima. Iako većina proizvođača daje garanciju na plastenički materijal njihov radni vijek se uz pravilno rukovanje i održavanje može višestruko produžiti. Naredni tekst donosi nekoliko savjeta prilikom izbora i korištenja zaštićenog prostora kako bi se proizvodne performanse maksimizirale.

Odabir materijala – prvi korak ka uspješnoj proizvodnji

Kada se proizvođač odluči da će svoju proizvodnju zasnovati/unaprijediti sa proizvodnjom u zaštićenom području postavlja se pitanje odabira najpovoljnijeg materijala za podizanje ovakvih prostora. U praksi odabir materijala je određen znanjem proizvođača, dostupnosti materijala, namjerom korištenja prostora ali vrlo često i ekonomskom snagom proizvođača. Tržište nudi mnogobrojne alternative sa boljim ili lošijim kvalitetom.

Folija plastenika predstavlja pokrivni materijal i jedan je od najznačajnijih elemenata. Prilikom njenog odabira važno je birati renomirane proizvođače sa tehničkim karakteristikama koje su prilagodljive našim uslovima. Tom prilikom folija mora da u svome sastavu sadrži najmanje četiri stabilizatora (UV, TLT-PAR, IR, AD-AF) a dodatno može sadržavati i više. Bira se folija za koju proizvođač daje minimalno četiri godine garancije odnosno osam proizvodnih sezona. Minimalna količina mikrona koju folija treba da sadrži je 180 a idelano je 200. Prilikom odabira folije treba birati onu koja ne stoji dugo na lageru jer se tom prilikom gube njena elastična svojstva kao i foliju koja nije lagerovana slaganjem jednog komada folije na drugi nego se lageruje motanjem.

Konstrukcija plastenika predstavlja nosive elemente koji moraju da obezbijede potporu svim ostalim materijalima. Prilikom izgradnje plastenika koriste se PVC plastične cijevi, željezne cijevi a u praksi za hobi vrtlare i kombinacija ovih cijevi zajedno sa drvenim elementima. Prilikom izgradnje „profesionalnog“ plastenika koriste se željezne pocinčane cijevi različitih debljina. Tom prilikom biraju se cijevi sa tzv. „hladnim“ ili „toplim“ sistemom cinkanja.

Topli sistem cinkanja je u praksi skuplji ali i dugotrajniji. Potrebno je odabrati cijevi čija je debljina presjeka ne manja od 2mm. Konstrukcija plastenika se gradi u više tipova a praksa najčešće razlikuje lučni tip i tzv.“nordijski“ tip konstukcije. Lučni tip karakterističan je za prostore sa umjerenom količinom padavina dok se „nordijski“ tip susreće u područjima sa većom količinom padavina zbog većeg nagiba.

Sistem za navodnjavanje jedan je od ključnih materijala od kojih ovisi uspijeh plasteničke proizvodnje. Prilikom odabira sistema za navodnjavanje vrlo važno je procijeniti gabarite zaštićenog prostora i prema tome planirati i kapacitete sistema za navodnjavanje. Sistem za navodnjavanje treba da se sastoji od glavne bačve za lagerovanje vode, filtera, PHD crijeva (alkatena), priključnica sa ventilima i odvodnih traka-crijeva. Glavna bačva ima za cilj lagerovanje i dogrijavanje vode za navodnjavanje. Njen kapacitet direktno ovisi od kapaciteta zaštićenog prostora.

Za zaštićeni prostor površine 100m2 procijenjeni kapacitet bačve je od 500 do 1000 litara što ovisi od tipa zemljišta. Svaki proizvodni red potrebno je da ima posebno traka crijevo kako bi se postigao potpuni efekat navodnjavanja. Ukoliko se radi o površinama sa velikim nagobom (više od 20 stepeni nagiba) koristi se parcijalni sistem za navodnjavanje koji ima za cilj parcelisati područja za navodnjavanje kako bi svaki segment zaštićenog područja bio pokriven vodom.

Ostali repromaterijal se planira i nabavlja u skladu sa potrebama plasteničke proizvodnje. Ovaj materijal obuhavata svaki element ili alat koji će olakšati ovu proizvodnju i učiniti je efikasnijom. Pod ovim se misli na mulch foliju koja ima za zadatak da smanji količinu ljudskog rada u održavanju međurednog prostora čistim od korova i trave. Tom prilikom bira se bušena ili nebušena folija u zavisnosti od ponude i želje proizvođača. Pored folije, vrlo važan element je i vezivo za vezivanje biljaka.

Prilikom odabira veziva preporučuje se odabir elastičnog veziva koje se neće „urezivati“ u stijenke biljke i oštećivati je. Dodatno, mogu se odabrati i PVC prstenovi koji će olakšati proizvodnju. Agril folija učiniti će proizvodni prostor ispod toplijim i neće naštetiti biljkama. Agril folija dolazi u različitim dimenzijama i težinama od 17 do 32 gr/m2. Najpovoljniji je odabir 20 gr agril folije koja će omogućiti neometanu cirkulaciju vazduha a reducirati prodor hladnog zraka.

Tekst pripremila: Agronom, LEJLA GRBO

Iz MKF “Lider” kažu da nude rješenje za sve izazove i potrebe poljoprivrede, bilo da je riječ o proizvodnji ili uslugama u ovom sektoru. Potvrđuju nam da se i oni oslanjaju na dugoročnu saradnju zasnovanu na obostranom povjerenju i partnerskom odnosu.

Nudimo pakete finansijskih i besplatnih, nefinansijskih usluga prilagođen potrebama i interesima poljoprivrednika tokom cjelokupnog trajanja saradnje. Finansijski ih podržavamo u nabavci opreme i poljoprivrednih mašina, izgradnji ili adaptaciji objekata, nabavci stoke i peradi, sjemenskog/sadnog materijala, đubriva i stočne hrane te ostalih investicija vezanih za poljoprivredu ili kombinaciji navedenih namjena“, navode iz ove fondacije.

U paketu nefinansijskih usluga su savjetovanje, edukacija, asistencija, promocija, uvezivanje, razmjena iskustava i razvoj ideja. Također, razvili su i platformu za male privrednike Pravi lider, koja poljoprivrednicima omogućava besplatno oglašavanje proizvoda i usluga, pristup edukacijama, uspostavljanje novih partnerstava  i pristup informacijama o svim aktuelnim sadržajima vezano za njihov biznis.

Podijeli na društvenim mrežama: