Veličina fonta:

A

A

A

Konferencija “Zelena tranzicija privrede Bosne i Hercegovine – izazovi i očekivanja”

Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora BiH poziva da učestvujete na konferenciji “Zelena tranzicija privrede Bosne i Hercegovine – izazovi i očekivanja”.

Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine Vas poziva da učestvujete na konferenciji “Zelena tranzicija privrede Bosne i Hercegovine – izazovi i očekivanja”, koja će se održati u četvrtak, 31.03.2022. u konferencijskoj dvorani hotela Hills.

Veliki energetski izazovi i oporezivanje proizvodnje CO2, tranzicija sa linearne na cirkularnu ekonomiju, neiskorištenost otpada sa energetskom vrijednošću, te problem prometnih standarda na unutarnjem tržištu pitanja su sa kojima će se Bosna i Hercegovina intenzivno suočavati u narednom periodu. Također, u trenutnim turbulentnim, globalnim okolnostima posljedice na tržište energenata su već vidljive i štetne zbog čega ova tema još više dobija na značaju.

Ciljevi konferencije:

– Upoznavati predstavnike institucija o izazovima sa kojima se privreda suočava

– Podizanje svijesti o trendovima i izazovi sa kojima se Bosna i Hercegovina suočava (Panel I)

– Podrška ekološki održivoj proizvodnji i uvođenje zelenih poslovnih modela u bosanskohercegovačke firme – „Green recovery“, GIZ projekat

– Adresiranje problema neophodne izmjene zakonodavstva (Panel I)

– Prezentacija zaključaka sastanka povodom ispitivanja mogućnosti uvozne supstitucije RDF-a i SRF-a; Proizvodnja zelenog cementa. (Panel II)

– Artikulisanje stava privrednika povodom primjene Sistema trgovine emisijama (ETS) ili Mehanizma graničnog poreznog izravnanja CO2 – CBAM (Panel I, Panel II)

– Upoznavanje sa pozitivnim pričama iz Evropske unije

– Iniciranje izrade i usvajanja akcionih planova za dekarbonizaciju prometa

Konferencija će biti mjesto susreta svih zainteresovanih strana, privrednika sa jedne i predstavnika vlasti sa druge strane, a teme o kojima će se govoriti imaju za cilj zaključke koji će biti temelj za djelovanje svih nivoa vlasti.

Prijave traju do do petka, 25.03.2022. na e-mail: adela.terek@komorabih.ba; putem telefona 033/566-182 ili putem linka.

Izvor: Akta.ba

Podijeli na društvenim mrežama: