oprema za rezidbu

Veličina fonta:

A

A

A

Oprema za rezidbu voća

Za provođenje adekvatne rezidbe na tržištu su zastupljeni mnogobrojni alati i to prije svega različite izvedbe makaza, testera, pila i sl. Veoma je važno povesti računa da je alat za rezidbu dezinfikovan, kako bi se vjerovatnoća od prenosa bolesti sa zaraženih stabala na nezaražena svela na minimum. Kao sredstva dezinfekcije najčešće se koriste ona na bazi hlora.

Nakon izvršene rezidbe voćaka, velike rezove kao i one koji su podložni nakupljanju suvišne vode, potrebno je premazati kalemarskim voskom ili nekim drugim zaštitnim sredstvom, kako bi se smanjila mogućnost razvoja patogenih oboljenja u narednom periodu. Ukoliko prethodno nije obavljena zimska zaštita hemijskim sredstvima, period nakon rezidbe je pravo vrijeme za to.

U ovu svrhu se koriste mineralna ulja, sama ili u kombinaciji sa bakrom kao i preparati na bazi bakra, gdje prednjači bordoška čorba. Provođenje kvalitetnog zimskog prskanja smanjuje upotrebu zaštitnih sredstava u toku vegetacije u znatnoj mjeri, što u konačnici doprinosi zdravstveno ispravnijim i kvalitetnijim krajnjim proizvodom.

Tekst pripremila: Agronom, LEJLA GRBO

Iz MKF “Lider” kažu da nude rješenje za sve izazove i potrebe poljoprivrede, bilo da je riječ o proizvodnji ili uslugama u ovom sektoru. Potvrđuju nam da se i oni oslanjaju na dugoročnu saradnju zasnovanu na obostranom povjerenju i partnerskom odnosu.

Nudimo pakete finansijskih i besplatnih, nefinansijskih usluga prilagođen potrebama i interesima poljoprivrednika tokom cjelokupnog trajanja saradnje. Finansijski ih podržavamo u nabavci opreme i poljoprivrednih mašina, izgradnji ili adaptaciji objekata, nabavci stoke i peradi, sjemenskog/sadnog materijala, đubriva i stočne hrane te ostalih investicija vezanih za poljoprivredu ili kombinaciji navedenih namjena“, navode iz ove fondacije.

U paketu nefinansijskih usluga su savjetovanje, edukacija, asistencija, promocija, uvezivanje, razmjena iskustava i razvoj ideja. Također, razvili su i platformu za male privrednike Pravi lider, koja poljoprivrednicima omogućava besplatno oglašavanje proizvoda i usluga, pristup edukacijama, uspostavljanje novih partnerstava  i pristup informacijama o svim aktuelnim sadržajima vezano za njihov biznis.

Podijeli na društvenim mrežama: