Veličina fonta:

A

A

A

Izdvojena pitanja i odgovori iz naše rubrike pitajte agronoma, sekcija voćarstvo!

Dijelimo s Vama učestala pitanja kao i odgovore od strane našeg stručnog saradnika, Bekir Dolić, Bacc. Agr. (Samostalni stručni poljoprivredni savjetodavac – Agronom) iz Cazina, koji na području BiH vrši stručni nadzor nad preko 150 voćnjaka različitih voćarskih kultura, gdje radi rezidbe, programe ishrane i zaštite te ostale stručne preporuke. MKF LIDER i Farmer.ba Rubrika Pitaj Agronoma!

Pitanje: Imala bih par pitanja u vezi sadnica voća. Naime, imam okućnicu i na raspolaganju dulum zemlje, pa bi voljela iskoristit za voćnjak, ali sam amater pa tako bi mi trebao stručni savjet. Koje sorte bi mi preporučili od jabuke, šljive, kruške, breskve, dunje, kajsije? Naravno to bi bio eko uzgoj. Na kojoj podlozi i na koji razmak da sadim jabuke?  Ne bi da su previsoke kao ni da ih moram špalirat.

Odgovor Bekir Dolić Bacc.Agr:

Prije svega svaka čast za pitanje. Pitanje je kompleksno ali jako dobro jer ćemo na ovaj način dati dobre informacije za sve one poljoprivrednike i stanovništvo BiH koji prate naše web platforme. Prije svega, morate znati da svako zemljište ima svoju “krvnu sliku” kao i čovjek. Radi se o ukupnim fizikalno-hemijskim svojstima tla. Ono podrazumijeva: pH vrijednost, postotak humusa, sadržaj azota, fosfora i kalija, teksturu zemljišta, strukturu zemljišta, tip i vrsta tla, dubina tla i ostalo. Većinu podataka o ovim parametrima možete dobiti nakon uzorkovanja zemljišta i analize zemljišta u nekoj akreditiranoj instituciji u Vašem kantonu ili entitetu koja obavlja uslugu analize zemljišta. Uzorak zemljišta uzmite na uputu uposlenih te institucije jer ne znam da li bi Vam baš tačno pojasnio putem pisanog odgovora ovdje na Vaš upit. U zahtjevu za analizu zemljišta navodite određene podatke o Vama i Vašoj parceli a jedan od tih podataka je i kultura koju želite posaditi na toj parceli. Navedite voćne kulture koje ste meni ovdje pomenuli i oni će Vam shodno rezultatima analize zemljišta, napisati njihovo mišljenje da li se ta kultura može gajiti na toj parceli i šta treba dodati od organskih i mineralnih gnojiva ili sredstava za korekciju pH vrijednosti zemljišta da bi se ta kultura uspješno gajila na toj parceli.

Ako radite mješoviti voćnjak za Vas, preporučujem Vam neki “univerzalni razmak” npr. 5×5, nebitno da li unutar reda ili van redova. Nađite na parceli pravi ugao i rasporedite sadna mjesta po pravilu jednakostraničnog trougla tako da svakoj biljci omogućite maksimalnu osunčanost. Koristite dobar zreo tj. fermentiran stajnjak kod podizanja voćnjaka (to se podrazumijeva u, kako Vi kažete “eko uzgoju”).

Kod voćarskih vrsta koje ste naveli, moj prijedlog su sljedeće sorte:

  1. Jabuka: Greni Smit, Crveni Delišes, Džonagold, Gala.
  2. Kruška: Viljamovka, Konferans, Julska ljepotica, Abbate Fetel.
  3. Šljiva: Čačanska rodna, Stanley.
  4. Breskva: Red Haven.
  5. Trešnja: Burlat, Regina.
  6. Kajsija: Novosadska rodna, Mađarska najbolja.
  7. Dunja: Leskovačka.

Koristite više sorti kod bilo koje navedene voćne vrste zbog oprašivanja. Što se tiče jabuke i podloge, Vi ionako dobijete već proizvedenu sadnicu iz rasadnika a od odabira podloge, inače, zavisi šta Vi želite, u ovom slučaju preporučio bih Vam knjigu “Rasadnička proizvodnja u voćarstvu”, prof.Semina Hadžiabulić.

Što se tiče uzgojnog oblika, najbolji uzgojni oblik za sve navedene kulture je vitko vreteno, piramida, tj. uzgojni oblici kod kojih imate jednu centralnu osnovicu na kojoj se dalje formiraju ramene grane koje predstavljaju primarne grane i nosače rodnih grančica. Na ovaj način možete postići organsku proizvodnju ili integralnu proizvodnju ali i kako vi kažete “eko uzgoj”. Trebate rezidbom omogućiti dobru provjetrenost i osunčanost te na taj način smanjićete potrebu upotrebe pesticida i ostalog. Redovno gnojite organskim i mineralnim gnojivima radi uroda jer u deficitu makro i mikroelemenata biljka će da oboli. Ukoliko budete trebali bilo kakve daljnje savjete kod podizanja voćnjaka, mi Vam stojimo na raspolaganju.

Podijeli na društvenim mrežama: