Veličina fonta:

A

A

A

Interes građana za samozapošljavanjem sve veći

Korisnici programa Federalnog zavoda za zapošljavanjeu uglavnom osnivaju obrte u oblasti ugostiteljstva, turizma, zanatstva i poljoprivredne proizvodnje

Federalni zavod za zapošljavanje je u ovoj sedmici otvorio prijave na Javni poziv za samozapošljavanje. Koliko je interes građana za ovakve pozive pokazuje to i pad web stranice do kojeg je došlo usljed velikog broja prijava, pa je rok za prijave prolongiran.

“S obzirom na to da je sa otvaranjem poziva došlo do pada stranice i da mnogi građani nisu mogli da apliciraju, odlučeno je da se drugi javni poziv prolongira kako ne bi došlo do preopterećenja stranice. Kao i za sve druge mjere aktivne politike zapošljavanja tako i za ovaj Program postoji veliki interes nezaposlenih osoba što prevazilazi finansijske mogućnosti Zavoda, odnosno raspoloživa sredstva Zavoda za tu mjeru”, kazali su iz Federalnog zavoda za zapošljavanje za Akta.ba

Korisnici Programa uglavnom osnivaju obrte u oblasti ugostiteljstva, turizma, zanatstva i poljoprivredne proizvodnje.

“Programom je predviđeno da korisnik pored samozapošljavanja može da aplicira i za zapošljavanje dodatnih osoba sa evidencije nezaposlenih”, pojasnili su.

Zavod

Start UP-i nastavljaju sa radom i nakon završetka podrške

Pomoć pri pokretanju Start Up-a se pokazala kao korisna mjera za samozapošljavanje, jer i nakon prve godine veliki broj njih nastavlja sa radom.

“Urađena je evaluacija Programa sufinansiranja samozapošljavanja Start Up 2018.  koja je, uz pomoć metode deskriptivne statistističke analize, pokazala da je Program sufinansiranja samozapošljavanja – Start up 2018 dostigao svoj cilj na nivou od 99%, jer je kroz ovu mjeru zaposleno ukupno 397 od 400 osoba. Velika većina učesnika ostala je zaposlena 12 mjeseci nakon završetka mjere u svim kantonima. Jedan od obrta koji je koristio naša sredstva te uspješno održao djelatnost te proširio svoje poslovanje je ugostiteljstki obrt “Mama Burgers” koji se nalazi u SCC-u.”, naglasili su.

Javni poziv za učešće u “Programu sufinansiranja samozapošljavanja Start up 2022”. traje do sutra 25.3.2022. godine. Za realizaciju Programa Zavod je osigurao 16 miliona KM, a bit će obuhvaćeno oko 2.500 osoba sa evidencije nezaposlenih. Svi zainteresovani mogu se prijaviti preko stranice Federalnog zavoda za zapošljavanje, a u dokumentu koji možete skinuti kao Attachment su svi detalji.

E.O.

Izvor: Akta.ba

Podijeli na društvenim mrežama: