Veličina fonta:

A

A

A

Problem sa mušicama kod uzgoja blitve i salate

Pitanje za agronoma:

Poštovani, javljam se iz Mostara i bila bih vam jako zahvalna kada bi mi pomogli vašim savjetom. Naime več tri god.uzgajam na svojoj terasi salatu i blitvu, kao i malo peršina. Imam 15 malih kontejnera sa kupljenom zemljom, kokosovim vlaknima, perlitom i kokošijim gnjojivom. Problem je što mi u početku sve lijepo raste, a onda se nakon dva do tri branja, pojave crne mušice, kojih toliko bude da ne mogu na kraj izaći sa njima.

Sve prirodne insekt.sam probala i ništa ne pomaže. Par puta sam sterilizirala zemlju kipućom vodom, koristila i hidrogen p.3%, ništa. Možete li mi pomoći vašim savjetom, jer sam bespomoćna, a ne želim prestati sa tim hobijem. Hvala.  

Admira, Mostar.

Odgovor:

Poštovana,
Na osnovu informacija koje ste nam dostavili, velika je vjerovatnoća da imate problem sa tresetnom mušicom. Najčešće se javlja prilikom sadnje u manjim kontejnerima/posudama pri čemu se koristi mješavina nesterilnih supstrata koji pogoduju razvoju ovog štetnika. Najveće štete nanose larve, koje su najčešće koncentrisane u dubljim slojevima supstrata.

Nažalost, na tržištu nema veliki izbor dozvoljenih preparata za njihovo suzbijanje. Od hemijskih sredstava efikasnost su pokazali insekticidi na bazi deltametrina. Neem ulje kao prirodna alternativa može pomoći kod suzbijanja odraslih jedinki. Ono što je također zastupljeno na tržištu i služi kod suzbijanja ove mušice su predatorske nematode, koje se hrane larvama mušice. Iz svega naprijed navedenog za prevenciju pojave mušice najvažnije je odabrati certificirani sadni materijal i supstrat renomiranih proizvođača.

Agronom: Lejla Grbo

Pitaj Agronoma – besplatni savjeti od stručne osobe za biljnu proizvodnju: sjetva, sadnja, ishrana, zaštita, podizanje trajnih nasada.

Pitanje pošaljite putem email-a: info@pravilider.ba ili putem naše Facebook stranice Mikrokreditna fondacija LIDER ->>> klikom OVDJE

Podijeli na društvenim mrežama: