Prvi jesenji radovi

Veličina fonta:

A

A

A

Prvi Jesenji Radovi

AGRO KUTAK

Prvi Jesenji Radovi u Polju

U septembru se nastavlja sjetva uljane repice, djeteline, lucerke, trava i travno-djetelinskih smješa.

U drugoj dekadi septembra siju se ozima grahorica, ozimi grašak, njihove mješavine s ozimom raži i ozimim ovsem, a pri kraju mjeseca i s ozimom pšenicom i ozimim ječmom.

Prvi Jesenji Radovi
Prvi Jesenji Radovi

U prvoj polovini septembra počinje jesenje-zimsko oranje zemljišta predviđenog za proljetnu sjetvu.

Beru se rani hibridi kukuruza, suncokret i soja. Vadi se krompir. Obavlja se priprema za sjetvu ozimih usjeva i završavaju se radovi na uređenju zemljišta: ravnanje, podrivanje i kalcifikacija. U ovom mjesecu, pored priprema za sjetvu i same sjetve, što znači dezinfekciju i dezinsekciju sjemena, u ratarstvu se pripremaju pesticidi, izuzev početne zaštite uljane repice od buvača i repičinog sjajnika

Prvi Jesenji Radovi u Povrtnjaku

Do sredine mjeseca siju se zimski lukovi i srebrenjak, a špinat, rotkva i ozima salata sve do oktobra u rokovskoj sjetvi, na sedam do deset dana.

Sadi se rasad ozime slate posijane tokom avgusta. Pristiže povrće iz postrne sjetve, pa se beru boranija, kornišon, krompir, paradajz, paprika, plavi patlidžan, spanać, rotkvice, srednjerane kupusnjače i drugo jesenje povrće. U toku septembra najveći broj poslova odnosi se na ubiranje. Krajem mjeseca treba početi rasturanje stajnjaka i osnovnu jesenju obradu zemljišta u povrtnjaku. Površine oslobođene vađenjem, odnosno berbom povrća, odmah obraditi. Ta priprema može biti za gajenje proljetnih vrsta i tada je bez fine površinske obrade.

Za gajenje jesenjih i zimskih vrsta uključuje se odmah i fina površinska priprema zemljišta.

Prvi Jesenji Radovi kod Stoke

Septembar, kao i dva prethodna mjeseca, u znaku je sabiranja ljetine.

Stočari treba da obrate pažnju na razne otpatke od ljetine i da ih najracionalnije iskoriste. Stoka se postepeno privikava na prelaz sa zelene na suhu hranu.

Prvi Jesenji Radovi u Voćnjaku

U prvoj dekadi septembar završava se kalemljenje voćaka očenjem na spavajući pupoljak.

Završava se berba šljiva, ali sa jabukama – oprez! Suviše rano obrani prezreli plodovi nisu pogodni za čuvanje, pa je određivanje najpogodnijeg vremena berbe zimskih sorti jabuka od posebne važnosti. Obavlja se osnovno đubrenje i priprema površina za podizanje sjemeništa, rastila, matičnjaka, vegetativnih podloga i voćnjaka. Ako to već ranije nije urađeno, podižu se zasadi jagoda.

Ako se zemljište u voćnjacima cijelog ljeta održava u obrađenom stanju, u septembru nema potrebe za posebnom obradom.

Korovi više ne pričinjavaju ozbiljne teškoće. Počinje priprema zemljišta za jesenju sadnju ostalih voćnih vrsta. Vrši se ugovaranje potrebnih količina sadnica određenih vrsta i sorti. U zasadima jagodičastog voća obradom se uništavaju korovi, a kod jagoda se zakidaju stoloni.

Prvi Jesenji Radovi u Vinogradu

U septembru zri veliki broj stonih sorti vinove loze.

Pošto ne sazrijevaju svi grozdovi istovremeno, berba se provodi u nekoliko navrata. S berbom se počinje kada je zrelo najmanje 30% roda. Beru se samo zreli i zdravi grozdovi. U ovom mjesecu počinju i pripreme za jesenju sadnju vinove loze.

Prvi Jesenji Radovi na Pčelinjaku

Dovršavaju se radovi započeti u avgustu.

Odstranjuje se medljikovac. Hrana i polen se približavaju leglu, skidaju se nastavci. Valja se boriti protiv moljaca i vašiju. Sprečavati pojavu grabeži. Pravo je vrijeme za pripremu košnica za uzimljavanje. Prioritet je dopuna rezervi hrane, bilo dodavanjem ramova s medom ili dodatnom prihranom u vidu prerađenog šećernog sirupa i to je mnogo bolje obaviti sada nego uznemiravati društvo i otvarati košnicu tokom hladnih zimskih dana

Prvi Jesenji Radovi na Okućnici

Krajem mjeseca uklanja se iz višegodišnjih lijeha procvjetalo ljetno cvijeće.

Krajnje je vrijeme da se početkom mjeseca zasadi dvogodišnje proljetno cvijeće – maćuhica, spomenak i dr. Četinarske biljke, ako želimo da dobro prezime, treba obilato zalivati bez obzira na kiše.


Izvor: Agro Planeta

Podijeli na društvenim mrežama: