Veličina fonta:

A

A

A

Problem sa pužem golaćem i najbolja rješenja?

Pitanje za agronoma:

Problem sa pužem golaćem i najbolja rješenja?

Odgovor:

Poštovani,

Puževi golaći predstavljaju veoma bitne štetnike u poljoprivrednoj proizvodnji. Najviše su zastupljeni tokom vlažnog perioda bilo da je to nakon kiše ili zalijevanja usjeva. Štetu nanose tako što jedu mlado lišće i plodove i ostavljaju sluzavi trag, što u konačnici dovodi do gubitka tržišne vrijednosti proizvoda.

Najviše su pogođeni mladi usjevi (presadnice, tek iznikle sadnice i sl.). U toku jednog dana puž golać može da pojede do pola svoje težine biljnog materijala. Preventivne mjere u suzbijanju puževa su: odabir sunčanih lokacija, racionalna upotreba vode za navodnjavanje, kosidba travnog pojasa oko zasada i sl. Ukoliko su puževi već prisutni u zasadu neophodno je upotrijebiti neko od sredstava za njihovo suzbijanje.

Najčešće su u upotrebi različiti pužocidi dostupni na tržištu. Osim pužocida u praksi su se kao dobra sredstva u suzbijanju puževa pokazala i kuhinjska sol, željezo (III) fosfat i bakar.

Agronom: Lejla Grbo

Pitaj Agronoma – besplatni savjeti od stručne osobe za biljnu proizvodnju: sjetva, sadnja, ishrana, zaštita, podizanje trajnih nasada.

Pitanje pošaljite putem email-a: info@pravilider.ba ili putem naše Facebook stranice Mikrokreditna fondacija LIDER ->>> klikom OVDJE

Podijeli na društvenim mrežama: