Veličina fonta:

A

A

A

Rezidba voćaka i njen značaj

Organizovanje i vođenje uspješne voćarske proizvodnje je nemoguće bez provođenja adekvatnih mjera njege zasada među kojima rezidba predstavlja jedan od najbitnijih faktora koji utiču na prinos i kvalitet proizvoda. Rezidba je jedna od pomotehničkih operacija čija je svrha održavanje visoke kondicije voćaka, njihovo podmlađivanje a sve u cilju postizanja maksimalne ekonomske koristi. Rezidba ima za cilj uklanjanje starih (izrođenih), odumrlih grana, grana sa zatvorenijim uglom grananja kao i onih grana koje nisu nosioci roda, u narodu poznate kao vodopije.

Kvalitetnom rezidbom se povećava dominantnost novog drveta koje je najvažniji nosilac kvalitetnog uroda, povećava se osvjetljenost unutrašnjosti krošnje te se samim tim smanjuje mogućnost pojave uzročnika oboljenja, kao posljedica nedovoljne prozračnosti i osvjetljenosti voćaka. Drugim riječima, uspješnim provođenjem rezidbe smanjuje se potreba za upotrebom zaštitnih sredstava u toku vegetacije, a uklanjanjem suvišnih djelova drveta hranjive materije se usmjeravaju direktno u plodove voćaka.

Tehnike rezidbe

Kod rezidbe razlikujemo dvije osnovne tehnike i to tehniku prorjeđivanja i tehniku prikraćivanja. Prorjeđivanje se vrši u slučajevima kada su zastupljene grane koje nisu nosioci roda (vodopije), stare i izrođene grane, oštećene grane kao i sve one suvišne grane koje se nalaze u unutrašnjosti krošnje. Prikraćivanje podrazumijeva skraćivanje grana na određenu visinu. Ova tehnika se najčešće provodi u slučajevima oblikovanja uzgojnih oblika, pri čemu se stabla održavaju na željenoj visini.

Vrijeme rezidbe

U praksi se razlikuju dva termina rezidbe i to zimska i ljetna rezidba. Zimska rezidba se provodi u periodu mirovanja stabala pa sve do kretanja vegetacije u proljeće. U zavisnosti od podneblja, zimska rezidba se obavlja ranije (na samom početku mirovanja) odnosno kasnije (pred samo kretanje vegetacije). Određivanje adekvatnog termina rezidbe može igrati presudnu ulogu u uspješnoj proizvodnji određene voćarske kulture. Za područja za koja je karakteristična pojava kasnih proljetnih mrazeva preporučuje se provođenje kasnije rezidbe. Ova metoda se provodi iz razloga što prilikom rezidbe biljka doživljava „šok“ koji se manifestuje time da ista produžava period mirovanja, što je naročito poželjno u uslovima pojave kasnih proljetnih mrazeva kada su cvjetni pupoljci najosjetljiviji.

Kada je u pitanju ljetna rezidba, ista se još naziva i rezidba na rod. Ovom rezidbom se uklanjaju novi izdanci, naročito oni uspravnog rasta (vodopije), vrši se prorjeđivanje plodova a sve u cilju postizanja većeg uroda kvalitetnijih plodova. Kod intenzivne voćarske proizvodnje rezidba se osim navedenih razloga provodi i u cilju oblikovanja krošnje, radi lakše manipulacije (berbe, zaštite i sl.). U zavisnosti od vrste voća koja se uzgaja razlikuju se i uzgojni oblici. U našim uslovima proizvodnje dominantni uzgojni oblik za jabučasto voće je vitko vreteno, dok je za koštićavo usljed karakteristika rasta najzastupljeniji oblik poboljšana piramidalna krošnja.

Tekst pripremila: Agronom, LEJLA GRBO

Iz MKF “Lider” kažu da nude rješenje za sve izazove i potrebe poljoprivrede, bilo da je riječ o proizvodnji ili uslugama u ovom sektoru. Potvrđuju nam da se i oni oslanjaju na dugoročnu saradnju zasnovanu na obostranom povjerenju i partnerskom odnosu.

Nudimo pakete finansijskih i besplatnih, nefinansijskih usluga prilagođen potrebama i interesima poljoprivrednika tokom cjelokupnog trajanja saradnje. Finansijski ih podržavamo u nabavci opreme i poljoprivrednih mašina, izgradnji ili adaptaciji objekata, nabavci stoke i peradi, sjemenskog/sadnog materijala, đubriva i stočne hrane te ostalih investicija vezanih za poljoprivredu ili kombinaciji navedenih namjena“, navode iz ove fondacije.

U paketu nefinansijskih usluga su savjetovanje, edukacija, asistencija, promocija, uvezivanje, razmjena iskustava i razvoj ideja. Također, razvili su i platformu za male privrednike Pravi lider, koja poljoprivrednicima omogućava besplatno oglašavanje proizvoda i usluga, pristup edukacijama, uspostavljanje novih partnerstava  i pristup informacijama o svim aktuelnim sadržajima vezano za njihov biznis.

Podijeli na društvenim mrežama: