Orah-uzgoj-BiH

Veličina fonta:

A

A

A

Turski orah – zabluda ili kultura budućnosti

Orah je vrsta jezgrastog voća koja ima veliku primjenu kako u svijetu tako i kod nas, bilo da se radi o upotrebi za pripremu različitih vrsta poslastica ili pak za proizvodnju prirodne kozmetike. Trenutno, na tržištu je zastupljen veliki broj kultivara oraha koji se međusobno razlikuju prema zahtjevima uzgoja kao i visini i kvalitetu prinosa. Generalno, sve sorte oraha su toplofilne i iste zahtjevaju dobro osunčane terene kako bi se opasnost od izmrzavanja svela na minimum.

Sa aspekta zahtjeva spram kvaliteta zemljišta orahu najviše odgovaraju tla bogata organskom materijom pH reakcije od 6,5-7,5. Sa stanovišta sadnog materijala, u današnjoj praksi se prednost daje kalemljenom orahu u odnosu na orah dobijen iz sjemena (sijanac) i to iz više razloga, a neki od njih su brže stupanje na rod, veći broj stabala po jedinici površine a samim tim i veći prinos, lakše održavanje i sl.

Čendler (Chandler) sorta oraha

Porijeklo i tradicija

            Trenutno jedan od kultivara koji obećava dobar prinos i minimalne zahtjeve za uzgoj na širem području naše zemlje je sorta Čendler (Chandler). Ova sorta vodi porijeklo iz Kalifornije (SAD) ali je dodatno selekcionisana u Turskoj, odakle i potiče naziv “Turski orah” koji se sve više koristi kako kod nas tako i u zemljama regiona. Sortu Čendler odlikuje kasno cvjetanje, što je čini manje osjetljivom na izmrzavanje a samim tim pogodnom za uzgoj na širem području.

Čendler je samooplodna sorta, što znači da može da plodonosi i bez oprašivača, međutim bolji kvalitet oplodnje a samim tim i visina prinosa se postiže sadnjom nekoliko stabala druge sorte oprašivača. Kao dobar oprašivač za kultivar Čendler se pokazala sorta Franket (Franquette). Ova sorta vodi porijeklo iz Francuske i pripada grupi kasnih sorata. Dobri rezultati oprašivanja se postižu sadnjom 10% oprašivača. Drugim riječima na 100 stabala sorte Čendler potrebno je zasaditi 10 stabala sorte Franket.

Sadnja i plodonošenje

            Čendler je srednje bujna do bujna sorta koja se najčešće sadi na razmak 7x5m, iz čega proizilazi da na jedan dunum površine stane oko 30 stabala što predstavlja vrlo zavidan broj budući da se radi o robusnoj kulturi kakav je i sam orah. Kada je u pitanju plodonošenje ove sorte, ista daje plodove već drugu godinu nakon sadnje, međutim taj rod bi se trebao ukloniti (cvjetovi) kao i svi narednih godina, do pete godine plodonošenja, kako bi se biljke dovoljno razvile i bile u mogućnosti da iznesu puni rod narednih godina. Opće je poznato u voćarstvu da kada se biljci dozvoli plodonošenje na samom početku, dolazi do njenog stagniranja u pogledu razvoja i vrlo često u takvim situacijama biljke nisu dovoljno spremne da iznesu puni rod i ostvare svoj plodonosni potencijal tokom svog životnog vijeka.

Plod Čendlera (Chandler)

Kada je u pitanju sorta Čendler, prvi pravi rod se može očekivati pete godine nakon sadnje. U prosjeku po jednom stablu se može naći oko 500 plodova prosječne težine 12g odnosno 6 kg po jednoj biljci. Drugim riječima, prinos koji ovaj kultivar može ostvariti nakon pete godine od sadnje je oko 200 kg po dunumu. Uz primjenu adekvatne ishrane i navodnjavanja, očekivano je da će prinos rasti iz godine u godinu. Plodovi ove sorte se odlikuju dobrim kvalitetom, tankom ljuskom i povoljnim randmanom (odnos rijezge i ljuske) koji se kreće u granicama 50:50. Ljuska se vrlo lahko odvaja od rijezge koja je svijetle boje što joj dodatno povećava tržišnu vrijednost.

Prilike za uzgoj u BiH

            Povoljni agroekološki uslovi sa jedne strane i veliki broj neobrađenih oranica, čine šire područje BiH pogodnim za podizanje intenzivnijih zasada oraha. Ovoj činjenici, također u prilog ide i mogućnost dužeg skladištenja proizvoda bez da izgube na kvalitetu, što može da predstavlja vrlo olakšavajuću okolnost za proizvođače posebno ako se uzme u obzir neuređeno domaće tržište koje ne garantuje stalni i sigurni otkup. Na ovaj način proizvođači su u mogućnosti da smanje rizike od poslovnih neuspjeha.

Orijentacioni troškovi podizanja zasada oraha (1 dunum)

Vrsta operacijeKoličinaCijena (KM)Ukupno (KM)
Analiza zemljišta (po potrebi)16565
Angažman mašine za kopanje rupa1150150
Stajsko gnojivo2m3    120120
Mineralno đubrivo NPK25 kg4545
Sadnice3010300
Sistem za navodnjavanje (kap po kap)1250250
Ukupni troškovi  930

            Iako ga mnogi agroekonomski stručnjaci vide kao sortu budućnosti još uvijek sa sigurnošću ne može se reći da li u uslovima proizvodnje koji karakterišu bh. poljoprivredu može dostići zagarantovane prinose. Znanje bh. poljoprivrednika i njihova želja i spremnost za primjenom novih tehnologija, permanentna primjena agrotehničkih i agrohemijskih mjera su osnovni faktori koji determinišu uspjeh ove sorte na bh. tržištu.

            Napose da se zaključiti da prema literaturnim izvorima turski orah predstavlja vrlo dobru alternativu i novi diskurs u proizvodnji i razmišljanju bh. poljoprivrednika. Budući da je ovo relativno nova sorta, vremenski period koji je pred nama će najbolje pokazati sve manje i prednosti koje ovaj kultivar nosi sa sobom. 

Tekst pripremila: Agronom, LEJLA GRBO

Iz MKF “Lider” kažu da nude rješenje za sve izazove i potrebe poljoprivrede, bilo da je riječ o proizvodnji ili uslugama u ovom sektoru. Potvrđuju nam da se i oni oslanjaju na dugoročnu saradnju zasnovanu na obostranom povjerenju i partnerskom odnosu.

Nudimo pakete finansijskih i besplatnih, nefinansijskih usluga prilagođen potrebama i interesima poljoprivrednika tokom cjelokupnog trajanja saradnje. Finansijski ih podržavamo u nabavci opreme i poljoprivrednih mašina, izgradnji ili adaptaciji objekata, nabavci stoke i peradi, sjemenskog/sadnog materijala, đubriva i stočne hrane te ostalih investicija vezanih za poljoprivredu ili kombinaciji navedenih namjena“, navode iz ove fondacije.

U paketu nefinansijskih usluga su savjetovanje, edukacija, asistencija, promocija, uvezivanje, razmjena iskustava i razvoj ideja. Također, razvili su i platformu za male privrednike Pravi lider, koja poljoprivrednicima omogućava besplatno oglašavanje proizvoda i usluga, pristup edukacijama, uspostavljanje novih partnerstava  i pristup informacijama o svim aktuelnim sadržajima vezano za njihov biznis.

Šta drugi pišu o nama? Agroklub.ba - Kako do farme - Murtić počeo s kozom, porodica Herceg s teletom

Podijeli na društvenim mrežama: