Veličina fonta:

A

A

A

Najbolje vrijeme za sadnju zimskog bijelog luka?

Pitanje za agronoma: 

>>>> Najbolje vrijeme za sadnju zimskog bijelog luka? Šta je potrebno od priprema i kako ga saditi?

Odgovor:

Sadnja ozimih sorti bijelog luka kalendarski se obavlja od kraja septembra pa do polovine oktobra. Međutim, ukoliko vremenski uslovi dozvoljavaju sadnja se može provoditi sve dok zemlja ne smrzne.

Ovako posađen luk započinje vegetaciju sve do pojave prvih mrazeva, pri čemu se razvoj usporava odnosno odlaže do proljeća. Za ovu namjenu je potrebno odabrati sorte koje su namjenjene za jesenju sadnju a iste se razlikuju od jarih kultivara po tome što imaju veća čehna i manji broj istih u glavici.

Prilikom odabira parcele za ozimu sadnju bijelog luka potrebno je obratiti pažnju da je zemljište dovoljno porozno odnosno da se izbjegne mogućnost zadržavanja suvišne vlage, jer u suprotnom dolazi do propadanja lukovica. U praksi se ozimi luk sadi na gredice sa razmakom unutar reda cca 10 cm odnosno na međurednom rastojanju od 10-15 cm.

Agronom: Lejla Grbo

Pitaj Agronoma – besplatni savjeti od stručne osobe za biljnu proizvodnju: sjetva, sadnja, ishrana, zaštita, podizanje trajnih nasada.

Pitanje pošaljite putem email-a: info@pravilider.ba ili putem naše Facebook stranice Mikrokreditna fondacija LIDER ->>> klikom OVDJE

Podijeli na društvenim mrežama: