Veličina fonta:

A

A

A

Da li posaditi voćku u jesen ili u proljeće?!

Odabir pravog termina za sadnju voćarskih vrsta predstavlja jedan od presudnih faktora kvaliteta budućeg rasta i razvoja zasađenih kultura. S tim u vezi u praksi postoje dva osnovna termina sadnje i to sadnja u rano proljeće i sadnja u jesen.

Sadnja u jesen ima nekoliko prednosti u odnosu na proljetnu sadnju i iste se ogledaju u tome što je zemljište kod jesenje sadnje još uvijek toplo a i dovoljno vlažno, što predstavlja idealan ambijent za ukorjenjavanje novih biljaka.

S druge strane biljke posađene u jesen imaju duži period aklimatizacije odnosno prilagođavanja na nove uslove uzgoja u odnosu na biljke koje su posađene u proljeće i koje će ubrzo krenuti sa vegetacijom. Upravo iz tih razloga voćke posađene u jesen su odmornije i spremnije da iznesu teret naredne vegetacije u odnosu na biljke posađene u proljeće, koje nemaju taj period prilagođavanja. Iz navedenog proizilazi da su biljke posađene u proljeće često kržljave i nedovoljno razvijene u odnosu na biljke posađene u jesen. Međutim, da ne dođe do zabune postoji tip sadnica koji se može saditi tokom cijele godine a to su kontejnerske sadnice.

Ovaj tip sadnog materijala je karakterističan za voćarske vrste nižeg habitusa rasta, dok je za stablašice osnovni tip sadnog materijala sadnica golih žila, koja se sadi u jesen ili u proljeće. U ovom tekstu poseban osvrt će se dati na sadnju visokih stablašica.

Kada smo riješili dilemu koje vrijeme sadnje je bolje, dalje treba povesti računa i o drugim bitnim faktorima koji uveliko određuju uspjeh buduće proizvodnje. Jedan od važnih faktora koji utiče na kvalitet proizvodnje je odabir sortimenta. Tako npr. u područjima kontinentalne klime je potrebno birati one sorte voća koje kasnije kreću sa vegetacijom kako bi se opasnost od kasnih proljetnih mrazeva svela na minimum.

Osim odabira kvalitetnog sortimenta posebnu pažnju treba posvetiti konfiguraciji terena i orijentaciji redova na parceli, kako bi posađene sadnice imale dovoljan dotok svjetlosti tokom dana ali i adekvatnu prozračnost za vrijeme vegetacije. Također, prilikom odabira terena treba izbjegavati zabarene parcele i prednost dati područjima sa dobrom odvodnjom suvišne vlage kako bi se opasnost od propadanja zasada svela na minimum.

Iz navedenih razloga kao najpovoljniji tereni za podizanje zasada su se pokazali oni sa blagim padom. Međutim, ukoliko je u ovom slučaju teren ograničavajući faktor podizanja zasada onda se to stanje može popraviti primjenom niza agro-meliorativnih mjera koje podrazumjevaju inkorporaciju veće količine organske materije (stajnjak i sl.), pijeska većih granulacija, perlita i sl., kojima je za cilj poboljšanje vodnovazdušnog režima tla.

Prilikom odabira sadnog materijala vrlo je bitno da isti bude kupljen od provjerenog dobavljača sa garantnim listom sortne čistoće i zdravstvene ispravnosti. Kada je u pitanju sortiment krošnjastih voćnih vrsta (jabuka, kruška, šljiva, trešnja i sl.) već duže vrijeme na tržištu su zastupljene iste sorte koje su se pokazale kao idealne u našim uslovima uzgoja. Kod jabuka, sorta Idared još uvijek prednjači, zatim sorta Zlatni delišes i dr. S druge strane najzastupljenija i najcjenjenija sorta kruške u BiH uslovima je Viljamovka.

Tekst pripremila: Agronom, LEJLA GRBO

Iz MKF “Lider” kažu da nude rješenje za sve izazove i potrebe poljoprivrede, bilo da je riječ o proizvodnji ili uslugama u ovom sektoru. Potvrđuju nam da se i oni oslanjaju na dugoročnu saradnju zasnovanu na obostranom povjerenju i partnerskom odnosu.

Nudimo pakete finansijskih i besplatnih, nefinansijskih usluga prilagođen potrebama i interesima poljoprivrednika tokom cjelokupnog trajanja saradnje. Finansijski ih podržavamo u nabavci opreme i poljoprivrednih mašina, izgradnji ili adaptaciji objekata, nabavci stoke i peradi, sjemenskog/sadnog materijala, đubriva i stočne hrane te ostalih investicija vezanih za poljoprivredu ili kombinaciji navedenih namjena“, navode iz ove fondacije.

U paketu nefinansijskih usluga su savjetovanje, edukacija, asistencija, promocija, uvezivanje, razmjena iskustava i razvoj ideja. Također, razvili su i platformu za male privrednike Pravi lider, koja poljoprivrednicima omogućava besplatno oglašavanje proizvoda i usluga, pristup edukacijama, uspostavljanje novih partnerstava  i pristup informacijama o svim aktuelnim sadržajima vezano za njihov biznis.

Podijeli na društvenim mrežama: