Veličina fonta:

A

A

A

Savjeti za uzgoj lijeske

Pitanje za agronoma: 

>>>> Pišem povodom projekta koji planiram pokrenuti s prijateljima. Naime, planiramo zasaditi lješnik ili aroniju. Mene interesuje kada počinje zasadnja? I koje savjete nam možete dati?

Odgovor:

Poštovani,

Kada je u pitanju vrijeme sadnje, ona se može provoditi tokom cijele godine ukoliko se radi o kontejnerskim sadnicama. Međutim, moja preporuka je da se sadnja provede u jesen bez obzira o vrsti za koju ćete se opredjeliti.

Jesenja sadnja ostavlja dovoljno vremena da se biljke priviknu na nove uslove uzgoja do počertka vegetacije u projeće. Rezultati analize zemljišta će dati najbolju sliku o tome kojoj voćnoj vrsti zemljište više odgovara. Osim analize zemljišta posebnu pažnju treba posvetiti odabiru kultivara posebno kada je u pitanju uzgoj lijeske, budući da je ova vrsta heliofitna (voli sunce) i da se uglavnom uzgaja u toplijim krajevima.

Ako uzmemo u obzir da se područje na kojem planirate uzgoj nalazi u kontinetalnom pa čak i planinskom rejonu uzgoja potrebno je odabrati sorte za kontinentalne uslove, odnosno sorte koje dobro podnose niske temperature, posebno ako imamo u vidu da za razliku od drugih voćnih vrsta, lijeska cvjeta u zimskom periodu. Takođe, kod sadnje lijeske potrebno je voditi računa da se posade najmanje tri međusobno kompatibilne sorte kako bi se ostvarila kvalitetna oplodnja a samim tim i visok urod.

Neki od kultivara koji su karakteristični za uzgoj u kontinentalnim uslovima su: Istarska duguljasta, Rimska i Haleška lijeska.

Kada je u pitanju uzgoj aronije nema nikakvih prepreka što se tiče odabira sortimenta za područje gdje se planira uzgoj, budući da aronija  cvjeta u proljće te se samim tim smanjuje opasnost od izmrzavanja uslijed kasnih proljetnih mrazeva.

Ono na šta posebno treba obratiti pažnju kod uzgoja aronije je zaštita od ptica, budući da iste znaju nanijeti ogromne štete pa čak i opustošiti plodove iz cijelog zasada.

Agronom: Lejla Grbo

Pitaj Agronoma – besplatni savjeti od stručne osobe za biljnu proizvodnju: sjetva, sadnja, ishrana, zaštita, podizanje trajnih nasada.

Pitanje pošaljite putem email-a: info@pravilider.ba ili putem naše Facebook stranice Mikrokreditna fondacija LIDER ->>> klikom OVDJE

Podijeli na društvenim mrežama: