Veličina fonta:

A

A

A

Savjeti i preporuke za uzgoj lješnjaka ili jagode?

Pitanje za agronoma: 

>>>> Pišem povodom savjeta za pokretanje projekta. Uradili smo analizu zemljišta (priložen dokument Rezultati hemijske analize zemljišta) i da Vas pitam koji poljoprivredni projekat Vi savjetujete i koji bi naprimjer bili savjeti i preporuke za uzgoj lješnjaka ili jagode? Unaprijed hvala.

Odgovor:

Poštovani,

Na osnovu provedene hemijske analize zemljišta može se konstatovati da se radi o vrlo kiselom tlu koje je pogodno za uzgoj ograničenog broj poljoprivrednih kultura. Karakteristike ovog zemljišta kao i lokacija su idealne za uzgoj borovnice, bilo da se radi o šumskoj ili američkoj visokožbunastoj.

Međutim, ukoliko se želite opredjeliti za uzgoj oraha, lijeske, jagode i sl., morate imati u vidu da su to kulture koje zahtjevaju zemljišta neutralne do slabo alkalne reakcije i da je u tom slučaju neophodno izvršiti kondicioniranje zemljišta. Ovo se prije svega odnosi korekciju pH reakcije tla unosom karbonatnih materijala.

Za ovu namjenu se najčešće koristi kreč i gips. Ono što je bitno napomenuti jeste da je promjena iz kisele u neutralnu pH reakciju zemljišta dosta mukotrpna i zahtjeva puno ulaganja.

U nekim slučajevima je potrebno da prođe i više od tri godine da se zemljište dovede u nivo neutralne pH reakcije. Moja preporuka je da se iskoristi prirodni potencijal zemljišta i posade kulture kojima takvo zemljište odgovara kao što je npr. borovnica.

Agronom: Lejla Grbo

Pitaj Agronoma – besplatni savjeti od stručne osobe za biljnu proizvodnju: sjetva, sadnja, ishrana, zaštita, podizanje trajnih nasada.

Pitanje pošaljite putem email-a: info@pravilider.ba ili putem naše Facebook stranice Mikrokreditna fondacija LIDER ->>> klikom OVDJE

Podijeli na društvenim mrežama: