Veličina fonta:

A

A

A

Sistem krava – tele

Jedan od najunosnijih i održivijih sistema uzgoja u govedarstvu je pristup poznat kao krava-tele sistem. Ključni aspekt ovog uzgojnog modela je proizvodnja kvalitetnih teladi, spremnih za daljnji rast i razvoj. Ovaj model se ističe kroz nekoliko ključnih prednosti koje čine da bude sve traženiji među poljoprivrednicima, naročito u regiji, uključujući i rastuću popularnost u Bosni i Hercegovini.

Osnovna karakteristika sistema krava-tele leži u minimalnom zahtjevu za kompleksnom infrastrukturom i opremom. Ovaj model se oslanja na iskorištavanje prirodnih resursa, kroz stalnu ispašu na pašnjacima sve dok vremenski uvjeti to dopuštaju. To donosi ekonomske benefite uz minimalno ulaganje u objekte. U ljetnim mjesecima, nadstrešnice pružaju dovoljno zaštite, dok jednostavne staje sa dubokom steljom i boksovima osiguravaju udobnost i zaštitu krava i teladi zimi.

Uzgajivači također mogu računati na manje troškove uzgoja. Ishrana se temelji na prirodnoj ispaši, s minimalnom potrebom za dodatnim smjesama i žitaricama. Dodaci minerala i vitamina osiguravaju uravnoteženu ishranu. Ovaj model također smanjuje potrebu za intenzivnom radnom snagom jer je uzgoj usmjeren na pašnjačke površine, eliminirajući potrebu za čestim čišćenjem i dezinfekcijom.

Sistem krava-tele također ima ekološke prednosti. Iskorištavanje prirodnih resursa i minimalna upotreba mehanizacije doprinose očuvanju okoliša. Uz to, ova metoda može biti od posebne koristi za poljoprivrednike s većim pašnjacima, omogućavajući efikasnu upotrebu raspoloživih površina.

Mlijeko kao dodatni proizvod u ovom modelu ne bi trebalo zanemariti. Iako količine mlijeka nisu velike, one su značajne i mogu donijeti dodatne prihode. Osim toga, sistem krava-tele podržava održivost uzgoja krava kroz proizvodnju kvalitetne teladi za tov.

Najpogodnije pasmine za ovakav sustav uzgoja uključuju Hereford goveda, koja se posebno ističu kao optimalan izbor. Također, pasmine kao što su Šarole, Limuzinsko govedo i Belgijsko plavo govedo se uspješno koriste u ovom sustavu uzgoja. Križanci kombinovanih pasmina poput Simentalca i Smeđeg alpskog goveda sa mesnim pasminama pokazali su se uspješnima i donose dodatne mogućnosti za proizvodnju kvalitetne junadi.

S obzirom na prednosti sistema krava-tele, uključujući ekonomsku isplativost, održivost, i ekološke benefite, nije iznenađujuće što postaje sve popularniji izbor među poljoprivrednicima u regiji i širom Bosne i Hercegovine. Ovaj inovativni pristup uzgoju goveda donosi koristi za proizvođače, životinje i okoliš, te predstavlja svijetlu budućnost govedarstva.

Priredio Dr.Vet. Med
Zlatan Hasibović

Iz MKF “Lider” kažu da nude rješenje za sve izazove i potrebe poljoprivrede, bilo da je riječ o proizvodnji ili uslugama u ovom sektoru. Potvrđuju nam da se i oni oslanjaju na dugoročnu saradnju zasnovanu na obostranom povjerenju i partnerskom odnosu.

Nudimo pakete finansijskih i besplatnih, nefinansijskih usluga prilagođen potrebama i interesima poljoprivrednika tokom cjelokupnog trajanja saradnje. Finansijski ih podržavamo u nabavci opreme i poljoprivrednih mašina, izgradnji ili adaptaciji objekata, nabavci stoke i peradi, sjemenskog/sadnog materijala, đubriva i stočne hrane te ostalih investicija vezanih za poljoprivredu ili kombinaciji navedenih namjena“, navode iz ove fondacije.

U paketu nefinansijskih usluga su savjetovanje, edukacija, asistencija, promocija, uvezivanje, razmjena iskustava i razvoj ideja. Također, razvili su i platformu za male privrednike Pravi lider, koja poljoprivrednicima omogućava besplatno oglašavanje proizvoda i usluga, pristup edukacijama, uspostavljanje novih partnerstava  i pristup informacijama o svim aktuelnim sadržajima vezano za njihov biznis.

Afrička svinjska kuga

Podijeli na društvenim mrežama: