Veličina fonta:

A

A

A

Kako organski prihraniti pšenicu?

Pitanje: Zanima me kako da organski prihranim pšenicu. Uzgajam je na površini od 5 dunuma za kućnu upotrebu i prodaju potrošačima kako bi sebi proizveli brašno za domaćinstvo?

Poštovana, jako zanimljivo pitanje i u pravo vrijeme.

Pohvalno je što se zasijali pšenicu s obzirom na trenutnu situaciju sa pandemijom izazvanom virusom „COVID-19“. Savjetujemo da pšenicu uzgajate svake godine. Što se tiče organskog uzgoja, savjetujemo da prije sjetve, pod brazdu, nagnojite parcelu sa dobro zgorjelim i pravilno fermentiranim govedarskim, konjskim ili ovčijim stajnjakom u količini od 2 t/dunum. To je osnova uspješnih prinosa a svakako je prihvatljivo u organskoj proizvodnji.

Nakon nicanja i tokom fenofaze busanja, do drugog koljenca, prihranite pšenicu folijarno sa organskim preparatima tj. Tečnim gnojivima. Imamo na tržištu niz takvih gnojiva a jedni od njih su Amiksol i Slavol. Amiksol treba dodati u količini od 0,2 L/dunum a Slavol u količini od 0,5L/dunum. Na ovaj načn ćete aplicirati bakterije azotofiksatore i fosfomineralizatore te stimulatore rasta biljaka, koji u procesu fermentacije stvaraju auksine. Utiču na diobu ćelija, rast biljke, razvoj korijenja, razvoj sprovodnog tkiva, cvjetaje, razvoj klasa i sprječava polijeganje. 

Aplikacijom aminokiselina u proizvodima za ishranu bilja nastali organskim putem povećavate sadržaj hlorofila, stimulišete fotosintezu i transpiraciju, podstičete otvaranje stoma i usvajanje mikro i makro elemenata i sl.

Hvala Vam na povjerenju.

S poštovanjem: Bekir Dolić, bacc.agr.

Partneri: Farmer.ba i Lider Mikrokreditna fondacija .

Podijeli na društvenim mrežama: