Veličina fonta:

A

A

A

Kako se riješiti smrdibube na prirodan način?

Pitanje za agronoma: 

>>>> Pojavile su mi se neke smrdljive bube što napadaju paprika i paradajz, ostavljaju fleke na povrću.  Kako se riješiti tih buba?

Odgovor:

Poštovani,

Smrdibube odnosno “smrdljive” stjenice su karakteristične štetočine za skoro sve vrste voća i povrća. Plodovi paradajza su najčešća meta napada smrdljivih buba, a štete se manifestuju pojavom fleka koje nastaju kao posljedica isisavanja biljnog soka.

Ono što je bitno napomenuti jeste da je suzbijanje ovog štetnika vrlo teško, te da zahtjeva kombinovanje više mjera. Najezda smrdljivig buba počinje krajem jula te je u tom periodu potrebno posvetiti posebnu pažnju prilikom njihovog suzbijanja.

Neem ulje se pokazalo kao dobro riješenje kontrole najezde stjenica. Sadnja blitve i cvijeća u blizini ciljanih vrsta može pomoći kao način njihove kontrole. Od hemijskih preparata, za suzbijanje stjenica se koriste sredstva na bazi piretroida.

Također, u slučaju uzgoja paradajza, prednost treba dati uzgoju u zaštićenom prostoru, jer su štete od smrdljivih buba puno manje. 

Agronom: Lejla Grbo

Pitaj Agronoma – besplatni savjeti od stručne osobe za biljnu proizvodnju: sjetva, sadnja, ishrana, zaštita, podizanje trajnih nasada.

Pitanje pošaljite putem email-a: info@pravilider.ba ili putem naše Facebook stranice Mikrokreditna fondacija LIDER ->>> klikom OVDJE

Podijeli na društvenim mrežama: