Veličina fonta:

A

A

A

Sorta ili/i hibrid-vječita dilema proizvođača ali i potrošača

Poljoprivredni proizvođači se u praksi stalno susreću sa određenim pojmovima koji determinišu njihovu proizvodnju. Neki od tih pojmova su sorta i hibrid a koji vrlo često izazivaju konfuziju kod proizvođača ali i kod krajnjih kupaca proizvoda. Iako vrlo slični u svojoj osnovi u proizvodnji pokazuju različite osobine i performanse od kojih vrlo često ovisi uspješnost proizvodnje i finalne prodaje. S time u vezi ovaj tekst ukazati će na osnovne razlike među ovim pojmovima kako bi proizvođači prilikom odabira mogli napraviti razliku.

Sorta- način prenošenja osobina sa generacije na generaciju

Pojam sorta predstavlja grupu biljaka iste vrste koje imaju specifične osobine a koje se vjerno prenose sa generacije na generaciju. Sorte su grupe biljaka koje su prilagođene uvjetima određenog klimatskog područja i koje imaju karakteristike koje ih čine prepoznatljivim. Dakle, sorte su biljke koje će svoje osobine prenijeti u narednu generaciju na taj način čuvajući svoju osobenost i prepoznatljivost.

Prilagodba na klimatke uslove podneblja na kojem se uzgajaju je i ključ opstanka sorti. U praksi ovo označava da biljka koja se uzgoji od sjemena svoje majke će imati gotovo identične osobine kao i njena majka. Na ovaj način osobine te biljke se prenose sa generacije na generaciju i postaju vrlo prepoznatljive bez većih modifikacija. Svako podneblje bilježi svoje karakteristične sorte biljaka. Vrlo često u praksi se i nazivi različitih sorti daju prema karakteristikama ili nazivu podneblja na kojem se gaje. Primjeri domaćih bosanskohercegovačkih sorti su: glamočki, fojnički i rogatički krompir.

Prednosti koje sorte imaju u odnosu na hibride:

  • prilagođene su za različite agroekološke uslove,
  • prenose svoje osobine na potomstvo,
  • prepoznatljivost na tržištu,
  • održavaju značaj tradicionalnih prepoznatljivih domaćih proizvoda.

Praksa poljoprivedne proizvodnje ukazuje da se određene sorte vrlo često duži vremenski period sade na određenom području po čemu su i prepoznatljive. Kod uzgoja sortnih biljaka treba obratiti pažnju da ne dođe do križanja sa srodnim vrstama naročito kod sakupljanja sjemena. Na ovaj način dolazi do hibridizacije sjemena i vrijednost sorte je izgubljena.

Tekst pripremila: Agronom, LEJLA GRBO

Iz MKF “Lider” kažu da nude rješenje za sve izazove i potrebe poljoprivrede, bilo da je riječ o proizvodnji ili uslugama u ovom sektoru. Potvrđuju nam da se i oni oslanjaju na dugoročnu saradnju zasnovanu na obostranom povjerenju i partnerskom odnosu.

Nudimo pakete finansijskih i besplatnih, nefinansijskih usluga prilagođen potrebama i interesima poljoprivrednika tokom cjelokupnog trajanja saradnje. Finansijski ih podržavamo u nabavci opreme i poljoprivrednih mašina, izgradnji ili adaptaciji objekata, nabavci stoke i peradi, sjemenskog/sadnog materijala, đubriva i stočne hrane te ostalih investicija vezanih za poljoprivredu ili kombinaciji navedenih namjena“, navode iz ove fondacije.

U paketu nefinansijskih usluga su savjetovanje, edukacija, asistencija, promocija, uvezivanje, razmjena iskustava i razvoj ideja. Također, razvili su i platformu za male privrednike Pravi lider, koja poljoprivrednicima omogućava besplatno oglašavanje proizvoda i usluga, pristup edukacijama, uspostavljanje novih partnerstava  i pristup informacijama o svim aktuelnim sadržajima vezano za njihov biznis.

Podijeli na društvenim mrežama: