Veličina fonta:

A

A

A

Ovim trikovima cvjećari produžuju svježinu rezanom cvijeću

Buket svježeg cvijeća je najlakši i najljepši način da u proljeće ukrasite svoj enterijer. Da biste uživali što duže u ljepoti prelijepog buketa koji krasi vaš sto, predlažemo da koristite provjerene metode cvjećara.

Ne, sječenje stabljika nije dovoljno! Postoji nekoliko trikova koje morate da uradite da biste duže zadržali cvijeće u vazi.

Kako produžiti svježinu cvijeća?

Uklonite nepotrebne listove

Počnite da aranžirate buket tako što ćete ukloniti listove na dnu stabljike. Ipak, nemojte ih sve ukloniti – dobro je ostaviti nekoliko listova na vrhu kako bi cijela kompozicija izgledala što prirodnije. Ovo se odnosi i na ruže i na lale.

Isijecite krajeve stabljike, važno je!

Metoda je možda trivijalna – ali rijetko ko zna kako da to uradi ispravno! Najbolje je rezati krajeve cvijeća pod uglom pomoću noža ili makaza. Međutim, vrijedi obratiti pažnju da sječivo bude što oštrije.

Umočite stabljike u ključalu vodu da duže ostanu svježe

Biljke sa drvenastim stabljikama (na primjer ruže) duže će ostati svježe ako ih, pored sječenja vrhova, neko vrijeme potopite u vruću vodu, zahvaljujući čemu će apsorbovati više vode dok stoje u vazi. Potapanje stabljike u kipuću vodu takođe će pomoći da se osvježe ruže koje su neko vrijeme bile u vazi. Prije potapanja potrebno je da isiječete krajeve i dodate malo šećera u vodu.

Probodite stabljiku

Ova metoda će raditi za lale ili gerbere. Nježnim probijanjem stabljike uklanjate vazdušni čep koji se formira na njenom kraju i blokira protok vode.

Brzo osvježenje

Ako su lale izgubile čvrstinu, jednostavno ih umotajte u čist papir, stavite u vodu i ostavite na hladnom mjestu. Brzo će povratiti svježinu. Kada “objese glave”, stavite ih na neko vrijeme ispod lampe koja je upaljena – ponovo će se osvježiti. Ruže se oporavljaju tako što se na nekoliko trenutaka potapaju u veoma hladnu vodu.

Lale vole šećer

Malo šećera dodato u vodu ne samo da će produžiti život lala, već i narcisa i perunika. Zauzvrat, ruže vole četvrtinu aspirina, a za kameliju i gardeniju se preporučuje so.

Malo sumpora

Ovaj trik će vaše gerbere duže zadržati u dobrom stanju. Dovoljno je ubaciti drvce šibice u kraj stabljike, sumporom okrenutim nagore.

Ne previše vode

Lale i narcisi vole kada u vazi nema mnogo vode. Previše vode u vazi će učiniti da cvijeće brže trune.

Ne miješajte lale sa drugim cvijećem

Lale definitivno ne vole društvo. Najbolje se osjećaju u sopstvenom sosu, pa ih ne vrijedi miješati sa drugim vrstama cvijeća. Ukoliko u jednoj vazi napravite buket od narcisa i lala to može učiniti da brže izgube svježinu.

Kupujte cvijeće u pupoljcima

Na kraju, ali ne i najmanje važno – ovo jednostavno pravilo vrijedi zapamtiti! Iako na prvi pogled razvijeni cvjetovi djeluju privlačnije – oni u pupoljcima će mnogo duže ostati u vazi.

Izvor: Nezavisne.com

Podijeli na društvenim mrežama: