Plastenik-tretiranje-zemljišta

Veličina fonta:

A

A

A

Tretiranje plastenika prije proljetne sadnje radi suzbijanja štetočina

Pitanje za agronoma:

Sa čim istretirati plastenik prije proljetne sadnje da se suzbiju štetočine koje će prezimjeti u zemlji i ramovima u plasteniku”

Odgovor:

Tretiranje zemljišta u cilju suzbijanja štetnika i potencijalnih izvora zaraze može se provesti na nekoliko načina. Jedan od njih podrazumjeva dezinfekciju tla. Preparat na bazi aktivne materije dazomet (Basamid granulat) je dostupan na tržištu za ovu namjenu. Navedeni proizvod djeluje protiv insekata (svih razvojnih stadija), patogena kao i korovskih biljaka. 

Osim dezinfekcije zemljišta, prilikom pripreme tla za proljetnu sadnju, neposredno prije frezanja rasipaju se zemljišni insekticidi na bazi teflutrina ili neke druge dozvoljene materije. Kada je u pitanju konstrukcija, provodi se dezinfekcija iste najčešće preparatima na bazi hlora (npr. Supra Dioxi).

Agronom: Lejla Grbo

Pitaj Agronoma – besplatni savjeti od stručne osobe za biljnu proizvodnju: sjetva, sadnja, ishrana, zaštita, podizanje trajnih nasada.

Pitanje pošaljite putem email-a: info@pravilider.ba ili putem naše Facebook stranice Mikrokreditna fondacija LIDER ->>> klikom OVDJE

Podijeli na društvenim mrežama: