Veličina fonta:

A

A

A

Problem truljenja višnje?!

Pitanje za agronoma: 

Poštovani,

Našla sam Vaš kontakt na internetu. Imam staru višnju u vrtu kojeg sam naslijedila 2021. i ove sezone pojavio se problem. Na višnji je puno manje listova nego prijašnje 2 godine. Male grančice su smeđe i truljave. Plodova nema. Slično se dogodilo i breskvi i njenoj blizini. Voćkama se iz neznanja dosad nisam bavila. Mogu li od Vas saznati iz priloženih fotografija u čemu bi mogao biti problem i kako mogu spasiti i što učiniti.

Hvala puno unaprijed. Svaki savjet je dobrodošao.

__________________________

Odgovor:

Poštovana,

Na osnovu priloženih fotografija možemo reći da se radi o udruženim faktorima koji su doveli do ovakvog stanja na višnji kakvo jeste. Naime, budući da se radi o više nego ekstenzivnom pristupu uzgoja bilo je i za očekivati ovakav rezultat. Ono što je neophodno kod uzgoja bilo koje voćne vrste jeste briga o istim a koja podrazumjeva adekvatno đubrenje, zaštitu od štetnika i patogena kao i obaveznu rezidbu. U Vašem slučaju rezidbi se nije ili se vrlo malo pridavala važnost.

Ova pomotehnička operacija je neophodna jer se njom reguliše rast biljaka, otklanja se suvišno i bolesno drvo te se povećava prozračnost i osunčanost krošnje. Sve naprijed navedeno smanjuje mogućnost pojave oboljenja, samim tim smanjuje se potreba za primjenom zaštitnih sredstava što u konačnici dovodi do boljeg i kvalitetnijeg uroda. Neadekvatno provođenje gore navedenih operacija dovelo je do truhljenja grana čiji je uzročnik gljivica Monillia laxa.

Biljni dijelovi zahvaćeni ovom gljivicom su nepovratno izgubljeni te ih je neophodno otkloniti i spaliti van zasada kako bi se smanjila mogućnost daljeg širenja patogena. Potom je potrebno provesti prskanje sa nekim od zaštitnih sredstava (fungicida) na bazi aktivnih materija dodin (Chromodin S-65), ciprodinil + fludioksonil (Switch 62,5 WG) i sl.

Budući da se radi o iscrpljenoj biljci preporuka je da se primjene stajsko gnojivo i NPK kao i sredstva na bazi Efektivnih Mikroorganizama (EM proizvodi) koji će na potpuno prirodan način stimulisati odbrambeni mehanizam biljaka na uzročnike oboljenja kao i poboljšati bolji urod u narednim godinama.

Kada su u pitanju lišajevi koji su prisutni na stablu oni nemaju nikakav negativan efekat na rast biljaka, jer u suštini oni koriste biljku samo kao stanište i ne crpe iz nje ni vodu ni hranjive materije. Međutim, budući da estetski asociraju na nešto bolesno mogu se lagano nekom vrstom alata fizički skloniti na stabla.

Agronom: Lejla Grbo

Pitaj Agronoma – besplatni savjeti od stručne osobe za biljnu proizvodnju: sjetva, sadnja, ishrana, zaštita, podizanje trajnih nasada.

Pitanje pošaljite putem email-a: info@pravilider.ba ili putem naše Facebook stranice Mikrokreditna fondacija LIDER ->>> klikom OVDJE

Podijeli na društvenim mrežama: