Veličina fonta:

A

A

A

UPRAVLJANJE  REGISTRIRANIM OBRTOM

Troškovni aspekt i stepen zahtjevnosti upravljanja biznisom, komparacija između DOO/Obrt-SP/Freelance

UPRAVLJANJE  REGISTRIRANIM OBRTOM

Najjednostavniji vid upravljanja registrovane djelatnosti jeste obrt, a glavni cilj za obavljanje djelatnosti je ostvarivanje dobiti. U komparaciji sa registrovanom djelatnosti DOO, stepen zahtjevnosti upravljanjem je mnogo jednostavniji prvenstveno sa aspekta troškova, administracije, a možda i najbitnije raspolaganjem finansijskim sredstvima i upravljanjem novčanim tokovima. Važan segment finansijskog poslovanja obrta jesu obračuni plata i obaveza za doprinose registrovane djelatnosti.

U sljedećem tabelarnom prikazu uporedno su prikazane mjesečne obaveze za doprinose za registrovane djelatnosti obrta kao osnovno zanimanje samostalni preduzetnik i samostalni preduzetnik profesionalac.

Samostalni preduzetnik – mjesečne obaveze prema doprinosima za 2022 godinu.

Samostalni preduzetnik-profesionalac – mjesečne obaveze prema doprinosima za 2022 godinu.

Registrovane djelatnosti obrta kao slobodno zanimanje su u obavezi da plaćaju doprinose za vlasnika, a troškovi obaveza prema doprinosima za 2022 godinu su u tabeli ispod:

Registrovane djelatnosti obrta kao samostalna djelatnost obrta su u obavezi da plaćaju doprinose za vlasnika, a troškovi obaveza prema doprinosima za 2022 godinu su u tabeli ispod:

Registrovane djelatnosti obrta kao samostalna djelatnost u poljoprivredi I šumarstvu i trgovac pojedinac su u obavezi da plaćaju doprinose za vlasnika, a troškovi obaveza prema doprinosima za 2022 godinu su u tabeli ispod:

Pored gore navedenih djelatnosti obrta, iznosi osnovica se razlikuju za obračun doprinosa obveznika koji porez na dohodak utvrđuju i plaćaju u paušalnom iznosu i to:

Izvor:

“Priručnik za pokretanje i vođenje biznisa”

MarketMakers

Catalyst for Change

Podijeli na društvenim mrežama: