Veličina fonta:

A

A

A

Uzgoj dinje i lubenice u plasteniku?

Pitanje za agronoma: 

>>>> Uzgoj dinje i lubenice u plasteniku? Da li moguće, šta struka kaže?

Odgovor:

Poštovani,

Kada je u pitanju uzgoj dinje i lubenice, isti je moguć kako na otvorenom tako i u zatvorenom prostoru.

Kao zatvoreni prostor najčešće se koriste plastenici i niski tuneli (visina do cca 80 cm). Uzgoj u zaštićenom prostoru sa sobom nosi prednosti kao što su ranija sadnja u odnosu na otvoreno polje te mogućnost lakšeg kontrolisanja mikroklimatskih uslova (vlage i temperature).

Budući da su lubenica i dinja toplofilne kulture, zaštićeni prostor će neupitno udovoljiti tom zahtjevu. Međutim, za uzgoj dinje i lubenice je neophodna dovoljna količina vlage tokom cijelog perioda vegetacije, te je u tom slučaju u zaštićenim prostorima neizostavan i sistem za navodnjavanje. Za ovu namjenu preporučuje se instaliranje sistema za navodnjavanje u zoni korijenovog sistema, nikako orošavanje, jer se time stvaraju povoljni uslovi za razvoj gljivičnih oboljenja na koje su obje kulture vrlo osjetljive.

Neizostavna mjera uzgoja dinje i lubenice u zaštićenom prostoru je i često i adekvatno provjetravanje posebno tokom jakih vrućina. Kada je u pitanju izbor sadnog materijala, prednost treba dati kalemljenim sortama, jer iste imaju bolje razvijen korijenov sistem, a samim tim i veću mogućnost boljeg usvajanja vode i hraniva koje dalje vode ka visokom prinosu kvalitetnih proizvoda. U visokim zaštićenim prostorima obje ove kulture se uzgajaju vertikalno.

Najčešće uzgajane sorte lubenice su :Šugar bejbi, Panonia F1, a dinje Nelina F1,Nombre F1 i dr.

Agronom: Lejla Grbo

Pitaj Agronoma – besplatni savjeti od stručne osobe za biljnu proizvodnju: sjetva, sadnja, ishrana, zaštita, podizanje trajnih nasada.

Pitanje pošaljite putem email-a: info@pravilider.ba ili putem naše Facebook stranice Mikrokreditna fondacija LIDER ->>> klikom OVDJE

Podijeli na društvenim mrežama: