Veličina fonta:

A

A

A

Koje sorte lješnjaka možete preporučiti za zasad?

Pitanje za agronoma:

Poṣ̌tovani… ove godine planiram zasad ljeṣ̌njaka na povrṣ̌ini od 0,7 ha. Prethodno sam uradila analizu zamljiṣ̌ta u JU Poljoprivredni Institit Banja Luka, te sam po njihovoj preporuci obavila i obradu zemlje (duboko oranje) i tretiranje predloženim đubrivima ( krečnjak, stajnjak).

Interesuje me koje sorte ljeṣ̌njaka mi možete preporučiti, a da su u kombinaciji dobri opraṣ̌ivači jedne drugima? Prvenstveno me zanimaju ljeṣ̌njaci iz sorte Tonde ( Giffoni, Romana, Della Lange). 

Kakav je odnos procentualno opraṣ̌ivača i osnovne sorte? Prostor između redova bi bio 5 m. Molim za preporuku za razmak sadnica u redu?

ODGOVOR

Poštovani,

Kada su u pitanju sorte Tonda Gentile Romana, Tonda Gentile delle Langhe i Tonda di Giffoni, iste pokazuju dobru kompatibilnost polena te se prilikom podizanja zasada jedne od navedenih sorti, uobičajeno preporučuje sadnja i druga dva preostala kultivara. Iskustvo evropskih zemalja je pokazalo da je za postizanje optimalnog uroda neophodno zasaditi 20-30% oprašivaća u odnosu na osnovnu sortu. U Vašem slučaju ukoliko se opredjelite za navedene kultivare, po trećinu od zasada može da čini svaka od spomenute tri sorte.

Kada je u pitanju razmak sadnje, u praksi se preporučuje 4x5m (4m razmak unutar reda a 5m razmak između redova).

Agronom: Lejla Grbo

Pitaj Agronoma – besplatni savjeti od stručne osobe za biljnu proizvodnju: sjetva, sadnja, ishrana, zaštita, podizanje trajnih nasada.

Pitanje pošaljite putem email-a: info@pravilider.ba ili putem naše Facebook stranice Mikrokreditna fondacija LIDER ->>> klikom OVDJE

Podijeli na društvenim mrežama: