Veličina fonta:

A

A

A

Uzgoj salate na otvorenom

Pitanje za agronoma:

Imam salatu posađenu na otvorenom, malo sam zakasnio sa sadnjom al šta je tu je, zanima me hoće li ona moći opstati kad dođu sad hladniji dani, na njoj ima pjena za zaštitu, također već sam je dva puta zaštitio od bolesti i truleži, mene eto samo zanima da li ima neko adekvatno rješenje tj. neki preparat ako ima da se polije pa da opstane od leda (ako ga bude).

Odgovor:

Poštovani,

Prema vašim informacijama vrlo dobro ste postupili u njezi i zaštiti salate do sada. Jedan od načina koji pomaže kod kontrolisanja niskih temperatura je agril folija kojom se prekrivaju usjevi. Kada su u pitanju preparati na tržištu je zastupljeno više njih koji se koriste u ove svrhe. Jedan od tih preparata je CROPAID (prirodni “antifriz”) koji služi kao prirodna zaštita za usjeve od niskih temepratura.

Ovo sredstvo radi na principu stimulisanja biljke da sama proizvodi antifriz proteine i aminokiseline koje će da je štite od niskih temepratura. Kada je u pitanju tretiranje salate razrijeđuje se 450 ml sa100 l vode. Tretman se provodi svakih 15-20 dana.

Agronom: Lejla Grbo

Pitaj Agronoma – besplatni savjeti od stručne osobe za biljnu proizvodnju: sjetva, sadnja, ishrana, zaštita, podizanje trajnih nasada.

Pitanje pošaljite putem email-a: info@pravilider.ba ili putem naše Facebook stranice Mikrokreditna fondacija LIDER ->>> klikom OVDJE

Podijeli na društvenim mrežama: