Tuje-smaragd

Veličina fonta:

A

A

A

Uzgoj tuja smaragd

Pitanje: Posadili smo 20 jednakih tuja smaragd. Sve je zasađeno kako treba, zalijevali redovno i odjednom svih 20 je skroz požutjelo, ali svih 20. O čemu se radi? 

Poštovani,

Iako je pitanje bliže dendrološkim naukama, odnosno,  šumarskoj struci, svakako ćemo Vas uputiti šta bi mogli biti razlozi ovoj pojavi.

Prvenstveno, pokazalo se iz iskustva u BiH, da tuje, čempresi i drugi ukrasni zimzeleni, imaju jako visoke zahtjeve što se tiče zemljišta za uzgoj ovih ukrasnih biljaka. Često se ne podudaraju hemijsko-fizikalne odlike zemljišta kojeg posjedujemo sa zahtjevima ukrasne zimzelene kulture za uzgoj koju u tom zemljištu planiramo uzgajati.

Pojava koju ste Vi naveli, fiziološki se označava kao “hloroza” i jedan od razloga te pojave upravo može biti uzgoj u neprikladnom zemljištu za datu kulturu. Tome mogu pridonijeti i poremećaji u ishranu odnosno deficit ili suficit makroelemenata ili mikroelemenata koji su jako bitni u ishrani biljaka.

Ovo bi značilo da bi Vam bilo prigodno da uradite analizu zemljišta. Također, ovoj pojavi može pridonijeti i eventualno prisustvo šimširovog moljca koji masovno napada ukrasne bilje u vrtovima diljem BiH, ali u svijetu.

To bi značilo da bi trebali pozvati na teren kod Vas inžinjera poljoprivrede ili šumarstva da detektuje da li ovaj štetnik nije prisutan na Vašim biljkama, da li se eventualno ne radi o nekoj bolesti, da li eventualno nije neki glodar li štetnik napao korijen Vaših biljaka te, naposljetku, da li bi trebalo odraditi analizu zemljišta u nekom poljoprivrednom zavodu, institutu ili fakultetu, ukoliko stručno lice koje Vam izađe na teren bude sumnjalo da je razlog ovomu nepovoljni hemijsko-fiziklani paramteri zemljišta u kojem uzgajate Vaše tuje.

Hvala Vam na ukazanom povjerenju. 

S poštovanjem: Bekir Dolić, bacc.agr.

Partneri Farmer.baLider Mikrokreditna fondacija

Podijeli na društvenim mrežama: