Začinsko bilje

Veličina fonta:

A

A

A

Uzgoj začinskog bilja

Pitanje: Koje začinsko bilje najbolje uspjeva u stanovima?

Pozdrav,

Origano, peršun, ružmarin, bosiljak, kadulja,  gorušica, mažuran, kopar – samo su neke od začinskog bilja koje možete uspješno da uzgajate u stanovima. To nije posebno komplikovano za izvesti a znamo i samo kako je začinsko bilje zdravo i koliko da dodatnu aromu jelima koja spremamo.

Sađenje i gajenje začinskog bilja u saksijama je zapravo jednostavan i zanimljiv proces uz koji ćete se zasigurno relaksirati i uživati.

Začinske biljke možete uzgajati na terasi ili na prozoru u saksiji. Sve što vam je potrebno jeste zemlja, sadnice biljaka ili sjeme i saksije.

Predlažemo zdrave sadnice biljaka, umjesto sjemena, kako bi ste što prije bili u mogućnosti da ubirate plodove svog rada.

Za početak, pronađite što svijetlije mijesto na nekom od prozora vašeg doma ili terasi, na kojoj ćete smijestiti saksije. Preporuke su da optimalna temperatura u blizini biljaka bude između 19 i 25 stepeni, a izloženost direktnom svijetlu da bude između 6 i 7 sati dnevno.

U odabiru saksije vodite se time da prečnik bude minimum 15 centimetara, ali uzmite u obzir da je bolje kupiti što veću posudu zbog korijenja biljke. Također, saksija ili posuda u koju budete smijestili biljku mora obavezno imati rupe na dnu za drenažu vode. Zemlja koja vam je potrebna jeste drenažni miks i obična baštenska zemlja.

S poštovanjem: Bekir Dolić, bacc.agr.

Partneri Farmer.baLider Mikrokreditna fondacija .

Podijeli na društvenim mrežama: