Veličina fonta:

A

A

A

Uzgoj vinove loze – preporuka

Pitanje za agronoma: 

>>>> Koju sortu loze preporučujete za pergolu na 700 m.n.v.?

Odgovor:

Poštovani,

Budući da je uzgoj vinove loze uglavnom ogranićen na mediteranska područja i uslove umjerene klime, izbor kultivara za uzgoj na višim nadmorskim visinama kao što je Vaša je vrlo ograničen. Ono što je neophodno prilikom odabira sorte je voditi računa o vremenu kretanja vegetacije, osjetljivosti na niske temperature kao i o periodu sazrijevanja. Za uslove kontinentalne klime preporučuje se odabir kultivara koji imaju kraću vegetaciju, kasnije počinju sa cvjetanjem kao i da ranije sazrijevaju.

Kod gajenja vinove loze u ovakvim uslovima ograničavajući faktor uspješnog uzgoja su kasni proljetni mrazevi. Međutim, uz adekvatan odabir sorte kao i kvalitetne rezidbe (fokusirati se na kasniju rezidbu) šanse za uspješan uzgoj se povećavaju. Isto tako, važno je napomenuti da je odabir kultivara za stonu upotrebu u ovakvim uslovima vrlo ograničen i da je uglavnom orijentisan na sorte grožđa za proizvodnju vina.

Neki od kultivara koji imaju dugu tradiciju uzgoja u surovijim klimatskim uslovima su: Burgundac crni (vinska sorta) vrlo tolerantan na niske temperature, Kaberne sovinjon (vinska sorta) vrlo otporan na niske temperature, Kaberne fran (vinska sorta) vrlo otporan na niske temperature, Merlo (vinska sorta) tolerantna na niske temperature, ranijeg sazrijevanja u odnosu na prethodno nabrojane, Burgundac bijeli (vinska sorta), Italijanski rizling (vinska sorta) preporučljiva za uzgoj u uslovima kontinentalne klime kao i Rizling rajnski i sl.

Od stonih kultivara najpoznatiji za uzgoj u područjima više nadmorske visine su: Gročanka (srednje otporna na niske temperature), Šasla bijela i Šasla crvena (vrlo dobre tolerantnosti na niske temperature), Muskat hamburg (srednje tolerantnosti na niske temperature), Muskat Italija (srednje tolerantnosti na niske temperature) i sl. 

Agronom: Lejla Grbo

Pitaj Agronoma – besplatni savjeti od stručne osobe za biljnu proizvodnju: sjetva, sadnja, ishrana, zaštita, podizanje trajnih nasada.

Pitanje pošaljite putem email-a: info@pravilider.ba ili putem naše Facebook stranice Mikrokreditna fondacija LIDER ->>> klikom OVDJE

Podijeli na društvenim mrežama: