Veličina fonta:

A

A

A

Zagrijavanje zaštićenih prostora u poljoprivrednoj proizvodnji

Proizvodnja u zaštićenim prostorima predstavlja vrlo važan segment poljoprivredne proizvodnje svih razvijenih zemalja. Međutim, iako je poljoprivredna proizvodnja u zaštićenim prostorima u našoj zemlji uglavnom orijentisana na okućnice i poljoprivredna gazdinstva to ni u kojem slučaju ne treba da umanjuje njen značaj, posebno ako se uzme u obzir trend stanovništva za konzumacijom domaćeg svježeg voća i povrća tokom cijele godine.

U zavisnosti od ekonomske moći proizvođača, zaštićeni prostori mogu biti organizovani kao staklenici i plastenici. Iz navedenog proizilazi da su najveće površine pod zaštićenim uslovima organizovane upravo u vidu plastenika. Ono što je karakteristika za oba vida zaštićenih prostora jeste da omogućavaju proizvodnju tokom cijele godine. Iako najveći potencijal za poljoprivrednu proizvodnju u zaštićenim prostorima ima Hercegovina, preciznije dolina Neretve, mogućnosti za podizanje zaštićenih prostora u kontinentalnim uslovima itekako su velike.

Zaštićeni prostori omogućavaju intenzivnu proizvodnju, lakši organski pristup kontroli bolesti i štetočina što u konačnici vodi ka dobivaju kvalitetnijeg i zdravstveno ispravnijeg uroda.

Najveći problem proizvodnje u zaštićenim prostorima kontinentalnih uslova predstavlja zagrijavanje istih tokom hladnih mjeseci kada povrće i voće imaju najbolju cijenu na tržištu.

Tekst pripremila: Agronom, LEJLA GRBO

Iz MKF “Lider” kažu da nude rješenje za sve izazove i potrebe poljoprivrede, bilo da je riječ o proizvodnji ili uslugama u ovom sektoru. Potvrđuju nam da se i oni oslanjaju na dugoročnu saradnju zasnovanu na obostranom povjerenju i partnerskom odnosu.

Nudimo pakete finansijskih i besplatnih, nefinansijskih usluga prilagođen potrebama i interesima poljoprivrednika tokom cjelokupnog trajanja saradnje. Finansijski ih podržavamo u nabavci opreme i poljoprivrednih mašina, izgradnji ili adaptaciji objekata, nabavci stoke i peradi, sjemenskog/sadnog materijala, đubriva i stočne hrane te ostalih investicija vezanih za poljoprivredu ili kombinaciji navedenih namjena“, navode iz ove fondacije.

U paketu nefinansijskih usluga su savjetovanje, edukacija, asistencija, promocija, uvezivanje, razmjena iskustava i razvoj ideja. Također, razvili su i platformu za male privrednike Pravi lider, koja poljoprivrednicima omogućava besplatno oglašavanje proizvoda i usluga, pristup edukacijama, uspostavljanje novih partnerstava  i pristup informacijama o svim aktuelnim sadržajima vezano za njihov biznis.

Podijeli na društvenim mrežama: