Veličina fonta:

A

A

A

Objavljen Vodič za zaštitu zanatskih proizvoda u Bosni i Hercegovini

Uz podršku USAID-ovog projekta razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini (Turizam), Institut za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine pripremio je Vodič za zaštitu zanatskih proizvoda u Bosni i Hercegovini.

Uz podršku USAID-ovog projekta razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini (Turizam), Institut za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine pripremio je Vodič za zaštitu zantaskih proizvoda u Bosni i Hercegovini. 

Vodič je dostupan na bosanskom, hrvatskom i sprskom jeziku.

“Cilj ovog vodiča je približavanje pojma intelektualnog vlasništva bosanskohercegovačkim privrednicima, te njihovo poticanje na zaštitu svojih proizvoda, uključujući i tradicionalne zanate. Vodič je namijenjen svim korisnicima u BiH koji žele zaštititi svoje proizvode kroz jedan ili više oblika intelektualnog vlasništva kao što su patent, industrijski dizajn, žig ili oznake geografskog porijekla”, navedeno je. 

Pored označavanja proizvoda ili usluga s ciljem njihovog razlikovanja na tržištu, primjer zaštite žiga predstavlja izvrstan marketinški alat koji korisnicima omogućava brendiranje i bolju prepoznatljivost, kao i i kvalitetniju promociju u cilju povećanja plasmana i potrošnje domaćih proizvoda.

Brojni proizvođači i udruženja u Bosni i Hercegovini su prošli sve procedure, ispunili uslove i stekli pravo da na tržištu deklarišu i prodaju svoje brendirane i zaštićene proizvode. Institut za intelektualno vlasništvo BiH ovim putem poziva sve one koji do sada nisu prošli ovaj proces da kroz Vodič i informativni letak saznaju više o procedurama zaštite, te da se za sve dodatne korake obrate Institutu kako bi poboljšali svoju poziciju na tržištu.

Izvor: Akta.ba

Podijeli na društvenim mrežama: