Veličina fonta:

A

A

A

Sadnja zimske salate u plasteniku?

Pitanje za agronoma: 

>>>> Sadnja zimske salate u zaštićenim prostorima/plasteniku?

Odgovor:

Salata se u plastenicima može saditi tokom jeseni/zime ili u rano proljeće. Sadnja zimske salate počinje čišćenjem žetvenih ostataka prethodnih ljetnih kultura i kultivacijom zemljišta. Zemljište je potrebno kultivisati minimalno frezanjem a nakon toga naprave se gredice čija visina treba biti minimalno 20 cm.

Zimska salata može biti sađena direktno na zemljište ili na crnu mulch foliju. Formiranu gredicu je potrebno najduže dva dana prije sadnje zaliti obilno vodom a nakon toga izvršiti sadnju. Sadnja se vrši na minimalnom rastojanju 10 cm i to tako što se 1/3 supstrata sa korijenom ostavlja iznad nivoa gredice.

Na ovaj način će se slijeganjem zemljišta u daljem postupku izbjeći pojava truleži listova salate. Nakon sadnje salatu je potrebno obilno zaliti i u narednim danima pauzirati sa zaljevanjem u svrhu ukorjenjavanja salate.

Uporedo sa prvim zalijevanjem poželjno je dodati fosfor u sistem za navodnjavanje koji pomaže kod ukorjenjavanja biljaka.

Agronom: Lejla Grbo

Pitaj Agronoma – besplatni savjeti od stručne osobe za biljnu proizvodnju: sjetva, sadnja, ishrana, zaštita, podizanje trajnih nasada.

Pitanje pošaljite putem email-a: info@pravilider.ba ili putem naše Facebook stranice Mikrokreditna fondacija LIDER ->>> klikom OVDJE

Podijeli na društvenim mrežama: