Veličina fonta:

A

A

A

Javni poziv za program podrške mladima za pokretanje startup poslovnih subjekata za 2022. godinu

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo objavilo je danas javni poziv za realizaciju programa podrške mladima u osnivanju startup poslovnih subjekata, a program se realizira u okviru Godišnjeg plana provođenja Programa poticaja razvoju male privrede.

Ovogodišnji program za mlade podrazumijeva milion KM za mlade, koji mogu ostvariti podršku u ukupnom iznosu od 21.600 KM, od čega 18.000 KM grant sredstava za pokretanje vlastitog biznisa, te 3.600 KM za plaće i doprinose za prvih šest mjeseci poslovanja jednom uposlenom u novoosnovanom privrednom subjektu.

– U odnosu na prethodnu godinu napravili smo sve izmjene koje su se mogle uskladiti za Zakonom o poticaju male privrede, a to znači da smo relaksirali kriterij šifri djelatnosti i svi oni koji zbog ovog kriterija ranije nisu mogli aplicirati sada to mogu. Osim toga, povećali smo iznos grant sredstava sa 15.000 na 18.000 KM i smanjili iznos vlastitog učešća sa 10 na 5 posto – izjavio je ministar privrede KS Adnan Delić

On je dodao i da je prethodne godine jedna od kočnica mladima prilikom prijave na ovaj program bila  pisanje poslovnog plana, te su u Ministarstvu privrede osigurali i mentorstvo za pripremu poslovnog plana.

– U saradnji sa Startup studiom želimo omogućiti mladima edukaciju u oblasti pisanja poslovnog plana i raduje me što smo to ove godine uspjeli dogovoriti. Nama je važna saradnja sa svima koji mogu doprinijeti razvoju poslovnog ambijenta i uvijek smo spremni na saradnju. Činimo sve da do kraja ove godine uspostavimo poslovni inkubator koji će biti u nadležnosti Ministarstva privrede i koji će biti naša baza iz koje ćemo raditi na podršci razvoja poduzetništva i ukupnog poslovnog ambijenta na području našeg kantona – dodao je ministar Delić.

Javni poziv objavljen je na web stranici Ministarstva privrede na linku: https://mp.ks.gov.ba/aktuelno/konkursi/javni-poziv-za-program-podrske-mladima-za-pokretanje-startup-poslocnih-subjekata i otvoren je 30 dana od dana objave u Službenim novinama Kantona Sarajevo.

Promocija i druženje mladih planirani su za 12. juli 2022. godine u Startup studiju u Sarajevo, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

PDF icon javni_poziv_-_mladi_2022.pdf593.46 KB
File prilog_1.docx18.44 KB
PDF icon prilog_2.pdf104.32 KB
File prilog_3.docx15.24 KB
File prilog_4.docx15.48 KB
File prilog_5.docx15.49 KB
File prilog_6.docx15.41 KB
File prilog_7.docx14.91 KB
File prilog_8.docx16.38 KB

Izvor: www.mp.ks.gov.ba

Podijeli na društvenim mrežama: