Veličina fonta:

A

A

A

Prskanje kukuruza pesticidima, nedaleko od kuće

Pitanje:

Imao bi pitanje u vezi prskanja kukuruza pesticidima. Kuća mi se nalazi 10. metara od zemljišta koje se prsće pesticidima i tu živim sa porodicom gdje ima male djece. Bunar  pitke vode se nalazi uz samu kuću, komšija mi svake godine obavezno prsće to zemljište. Pokušavao sam da mu dam do znanja da nije u redu, međutim nema rezultata.  Da li ima neko adekvatan da mi da odgovor koliko je to štetno po zdravlje i šta da učinim dalje?

Odgovor:

Poštovani,

Jako zanimljivo i kompleksno pitanje. Herbicidi (skupina pesticida za suzbijanje štetnih korova) su jako otrovne materije i svakako njihovoj upotrebi treba pristupiti s velikom dozom znanja i ozbiljnosti. 

Ono što Vas konkretno zanima jeste da li ovi tretmani na usjevu Vašeg komšije vrše zagađenje pitke vode koja se nalazi u neposrednoj blizini te parcele. Za takvo nešto bi najbolje bilo da se obratite određenim zavodima tipa Poljoprivredni zavod, Veterinarski zavod, određeni Instituti ili fakulteti koji se bave naukama iz oblasti zaštite okoliša i prehrambene industrije i tomu slično.

Oni imaju metod i način kako ispitivaju da li je pitka voda zagađena određenim štetnim materijama. Bez ovakvih ispitivanja teško je dati bilo kakvo mišljenje s moje strane jer ipak sam ja inžinjer poljoprivrede a time se bave ljudi iz drugih, u ovom mom dopisu, navedenih oblasti. Oni će svakako na navedeni način Vama dati odgovor. 

Hvala na povjerenju. 

S poštovanjem: Bekir Dolić, bacc.agr.

Partneri Farmer.ba i Lider Mikrokreditna fondacija .

Podijeli na društvenim mrežama: